Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξαναδέχεται ελληνικά ομόλογα

Στην ανακοίνωση ότι θα αρχίσει να δέχεται ξανά ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση σε πράξεις αναχρηματοδότησης τραπεζών, προχώρησε η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξαναδέχεται ελληνικά ομόλογα
2'

Η κίνηση αυτή έγινε αφού η Κεντρική Τράπεζα έλαβε 35 δισ. ευρώ από την Ελλάδα με τη μορφή δανείων από το EFSF.

Η ΕΚΤ είχε σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default), εξαιτίας της έναρξης του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

Επέτρεψε ωστόσο στις τράπεζες της ευρωζώνης να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξασφαλίζουν κεφάλαια από τις επιμέρους κεντρικές τράπεζες, υπό τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA).

Προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προβλέποντας υποχώρηση κατά 0,1% του ΑΕΠ εντός του 2012 και τη διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα πως το κεντρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπολογίζει πλέον μία υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,3%, που προβλεπόταν έως τώρα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ υπολογίζει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,4%, έναντι του 2% που υπολόγιζε προηγουμένως και τούτο εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Απαισιόδοξη είναι η ΕΚΤ επίσης και για το 2013, καθώς υπολογίζει πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,1% (έναντι του σκοπούμενου 1,3%), ενώ και ο πληθωρισμός θα φθάνει το 1,6% (έναντι πρόβλεψης για 1,5%).

Ο Ντράγκι πρόσθεσε επίσης πως οι δύο επιχειρήσεις της ΕΚΤ για 3ετή παροχή δανείων (LTRO) στις τράπεζες της Ευρωζώνης στέφθηκε πέρα για πέρα με επιτυχία.

«Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ξανανοίξει. Διαπιστώνουμε πολλαπλά σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, αποδίδοντας το ευνοϊκό τούτο αποτέλεσμα «στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στους κόλπους της Ευρωζώνης».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντράγκι τόνισε πως έχει διαπιστωθεί «μία δειλή αύξηση των πιστώσεων από την εφαρμογή του πρώτου 3ετούς».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή