Δύο κρίσιμα ραντεβού για την Ελλάδα και το PSI
Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι και είναι της ISDA.
Πρόκειται για τον οργανισμό, ο οποίος θα αποφασίσει αν τελικώς η ολοκλήρωση του «κουρέματος», με την ενεργοποίηση των CACs για τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο, ενεργοποιεί πιστωτικό γεγονός.
Αν η απόφαση είναι καταφατική, τότε: α) η Ελλάδα θεωρείται και επισήμως πλέον πτωχευμένη χώρα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, β) να ενεργοποιηθούν τα σχετικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Πόσο υπολογίζονται τα τελευταία; Σύμφωνα με μια τελευταία εκτίμηση κάπου 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εταιρίες, για λογαριασμό των εκδοτών τους.
Η δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση είναι αυτή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει τη μορφή της τηλεδιάσκεψης και θα λάβει χώρα στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.
Θα έχει κατά κάποιο τρόπο ιστορικό χαρακτήρα, καθώς, η αλήθεια είναι πως τέτοιο «κούρεμα», σε τέτοια έκταση και με τόσο αναίμακτο τρόπο δεν έχει καταγραφεί ξανά στα παγκόσμια χρονικά.
Κατά τη διάρκειά του, θα γίνει ένας απολογισμός όλων όσων έχουν προηγηθεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει γίνει γνωστή και η απόφαση της ISDA, σχετικά με το αν ενεργοποιείται πιστωτικό γεγονός ή όχι μετά το PSI και τι σημαίνει αυτό πρακτικά.
Δεν αποκλείεται να ληφθούν κάποιες πρόνοιες για την επόμενη μέρα, αν και εκτιμάται ότι το ποσό των CDS, τελικώς, δεν είναι τέτοιο που μπορεί να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.
Ωστόσο, μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει ξανά η προπαρασκευαστική επιτροπή των Eurogroup, για να ξαναδεί το θέμα.