Ελπίδες για μικρή αύξηση όλων των συντάξεων 

Ελπίδες για μικρή αύξηση όλων των συντάξεων  φέρνει η ισχύουσα νομοθεσία από το 2023. Ωστόσο το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο πιέζει ασφυκτικά το ασφαλιστικό σύστημα, ενδεχομένως να ακυρώσει τις όποιες αναπροσαρμογές.

Ελπίδες για μικρή αύξηση όλων των συντάξεων 
Pixabay
3'

Η επικείμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων – για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – οδηγεί και σε «λογιστικές» αυξήσεις για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.

Ετσι θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά μεταξύ της επανυπολογισθείσας σύνταξης και της καταβαλλόμενης. Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2023, που προβλέπεται το ξεπάγωμα των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική προσωπική διαφορά θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των παλαιών συνταξιούχων.

Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1/1/2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί κατά 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η/1/2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η/1/2023 ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων που είχε ανασταλεί με νόμο του 2017, που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχθεί αρχικά πάγωμα έως και το 2021. Σύμφωνα με τα Νέα, αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από την 1η/1/2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εφόσον φυσικά τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι θεσμοθετημένες αυξήσεις συντάξεων από το 2023 συνδέονται με προσωπική διαφορά για τους παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 – ενόψει και των αναπροσαρμογών που θα γίνουν με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων (νόμος Βρούτση).

Επισημαίνεται ότι η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Ετσι µειώνεται αντίστοιχα η συνολική προσωπική διαφορά. Στην τσέπη του συνταξιούχου δεν προκύπτει προς το παρόν διαφορά, αλλά αυτό που αλλάζει είναι πως ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε αύξηση. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά.

Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται µε αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί. Για τη συγκεκριµένη κατηγορία το νέο ποσό µειωµένης προσωπικής διαφοράς θα συµψηφιστεί γρηγορότερα, µε αποτέλεσµα να φτάσει συντοµότερα ο συνταξιούχος σε αύξηση και στο καθαρό ποσό. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται:

  • Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και άνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
  • Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  • Συνταξιούχοι δικηγόροι του Ταμείου Νομικών, του πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί), του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά.) που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή