Τα σχέδια Qualco και PIMCO, τα δάνεια Τσακαλώτου και οι φορολογικές οφειλές του Μένιου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα σχέδια Qualco και PIMCO, τα δάνεια Τσακαλώτου και οι φορολογικές οφειλές του Μένιου
5'

Οι σχεδιασμοί Qualco - PIMCO

Σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της έχει δρομολογήσει η εταιρεία Qualco, του Ορέστη Τσακαλώτου και σε αυτά φέρεται να έχει εμπλοκή και η PIMCO, η θυγατρική του παγκόσμιου ασφαλιστικού ομίλου Allianz, η οποία είναι μέτοχος της Qualco. Για τις εν λόγω κινήσεις του Ορέστη Τσακαλώτου φέρεται να είναι ενημερωμένος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεδομένου ότι οι δρομολογούμενες κινήσεις της εταιρείας θα απαιτήσουν εποπτικές άδειες. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Qualco έχει πολυετή παρουσία στον χώρο της παροχής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για τη διαχείριση χρέους και συγκαταλέγεται στους μεγάλους παίκτες του κλάδου των servicers, στον οποίο δραστηριοποιείται μέσω της Qquant Master Servicer.

Τα δάνεια Τσακαλώτου

Προ ημερών η Qualco προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις για την ενίσχυση θυγατρικών της, ενώ διευθετήθηκε και ένα εκκρεμές ζήτημα που αφορούσε δύο μεγάλα δάνεια που είχε λάβει ο Ορέστης Τσακαλώτος από την εταιρεία. Ειδικότερα, η Qualco χορήγησε ένα διετές δάνειο στη συνδεδεμένη Qualco Ηoldco Limited ύψους 1,69 εκατ. ευρώ και επιτοκίου 4,50%, ενώ χορήγησε και την εγγύηση της για μια εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 100.000 στην κυπριακή της θυγατρική Q Real Estate Services (QRES CYPRUS LTD). Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η Qualco προχώρησε και στην κατάρτιση σύμβασης αποπληρωμής οφειλών (Debt Repayment Agreement) με τον Ορέστη Τσακαλώτο. Ο πρόεδρος της Qualco είχε λάβει ένα δάνειο 937.567 ευρώ από την εταιρεία στις 8 Ιανουαρίου 2018 και ένα δεύτερο δάνειο ύψους 911.350 ευρώ στις 20 Ιουνίου 2020, τα οποία και αποπληρώθηκαν.

Οι χρησμοί του ΔΝΤ

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου, στις 3 το απόγευμα, ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ντένις Μπότμαν (Dennis Botman) θα παρουσιάσει δύο εκθέσεις. Την έκθεση του Ταμείου για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας και την έκθεση προόδου στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ. Ο Ολλανδός Μπότμαν, ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα για περίπου τρία χρόνια και είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, αναμένεται να εστιάσει στην μετα- πανδημική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΝΤ αναφορικά με τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τον προηγούμενο Οκτώβριο, αναφερόταν πως εάν επαληθεύονταν τα αρνητικά σενάρια για την ανάπτυξη, το πρωτογενές έλλειμμα και το τραπεζικό σύστημα, τότε θα απαιτούνταν μια ισχυρή προκυκλική δημοσιονομική προσαρμογή και περαιτέρω ενίσχυση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Την προσεχή Τετάρτη θα μάθουμε κατά πόσο το ΔΝΤ επιμένει σε αυτή την άποψη.

Δέσμευση καταθέσεων

Στη δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων του Μένιου Φουρθιώτη συνολικού ύψους περίπου 700.000 ευρώ φέρονται να προχώρησαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με σχετικές τους διατάξεις. Οι δεσμεύσεις έγιναν προκειμένου να εξασφαλισθεί το Δημόσιο, δεδομένου ότι ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής είχε μεγάλες οφειλές. Αξίζει να σημειωθεί πως προ τετραετίας ο Φουρθιώτης είχε παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για οφειλές προς το Δημόσιο που τότε άγγιζαν τις 270.000 ευρώ. Αν και με την πάροδο του χρόνου τα χρέη αυτά αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν, οι Αρχές επιλήφθηκαν, μόνον όταν αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το εύρος τα πεπραγμένα του τηλεπαρουσιαστή. Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο και για αυτή την υπόθεση. Συγκεκριμένα, εάν μέσα σε 18 μήνες δεν υπάρξει δικαστική απόφαση για τον Φουρθιώτη, τότε θα έχει το δικαίωμα να λάβει πίσω μέρος των δεσμευμένων χρημάτων. Όσο παράδοξο και εάν ακούγεται, αυτό προβλέπει νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το Νοέμβριο του 2019.

Ο Σόρος και η ναυτιλία

Στα μέσα του 2013 το Soros Fund Management, η εταιρεία επενδύσεων του διάσημου επενδυτή Τζωρτζ Σόρος (George Soros) διέθετε συμμετοχές σε πέντε ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, είχε κτίσει συμμετοχές στη DryShips συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου, στη Diana Shipping συμφερόντων του Συμεών Παληού, στις Navios Maritime Partners και Navios Maritime Holdings αμφότερες συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, στην Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου και στην Baltic Trading του Πέτρου Γεωργιόπουλου. Οι τοποθετήσεις αυτές δεν είχαν γίνει τυχαία, καθώς εκείνη την περίοδο η ναυλαγορά στον κλάδο ξηρού φορτίου κινούταν ανοδικά. Σταδιακά το Soros Fund Management αποεπένδυσε από τη ναυτιλία και για καιρό απείχε από τις σχετικές επενδύσεις. Η πρώτη «αναγνωριστική» τοποθέτηση σε ναυτιλιακή εταιρεία από το Soros Fund Management έγινε το πρώτο τρίμηνο 2021 και δεν αφορούσε σε αγορές μετοχών, αλλά σε μερίδια ομολόγων. Το Fund επένδυσε 39,3 εκατ. δολάρια για την εξαγορά μετατρέψιμων ομολόγων της ναυτιλιακής Golar LNG, που λήγουν το 2022. Ωστόσο, αυτή η κίνηση μόνον επάνοδος του Σόρος στην ναυτιλία δεν μπορεί να θεωρηθεί, όπως κάποιοι προέτρεξαν να πουν. Αυτό θα ισχύσει όταν το Soros Fund Management επαναλάβει τοποθετήσεις σαν εκείνες του 2013. Να αναφέρουμε πως στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2021, το Soros Fund Management είχε επενδύσει σε 194 μετοχές και ομόλογα 4,68 δισ. δολάρια, με τις μεγαλύτερες επενδύσεις να αφορούν σε μετοχές σχετικές με υπηρεσίες επικοινωνίας, καταναλωτικά προϊόντα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου