Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφει το Bitcoin - Στα 36.738 δολάρια
Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφει το τελευταίο 24ωρο η τιμή του Bitcoin, η οποία διαμορφώνεται στα 36.738 δολάρια, ανακάμπτοντάς από τα 34.221 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Bitcoin αναμένεται να έχει τον χειρότερο μήνα από το 2011. Όπως αναφέρει, το Bitcoin σημειωσε πτώση άνω του 37% το Μάιο, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία απόδοση από τον Σεπτέμβριο του 2011. Ενώ από τα μέσα Απριλίου, που άγγιξε τα 65.000 δολάρια, έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 45%.
Πάντως, παρά την πρόσφατη καθοδική πορεία, το Bitcoin σημειώνει αθροιστικά κέρδη 270% κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ έχει δείξει πως διατηρεί κάποιες τεχνικές αντιστάσεις.
Παρά την πτώση, κατά 5% το Σάββατο, το Bitcoin σημείωσε άνοδο 4% την Κυριακή και το βράδυ της Κυριακής διαπραγματευόταν μεταξύ των 33.000 - 37.000 δολαρίων. Και το Ethereum, είδε την τιμή του να πέφτει κατά 6% το Σάββατο και να ανακάμπτει την Κυριακή με άνοδο πάνω από 5%.
Να σημειωθεί πως το Ιράν απαγόρευσε την «εξόρυξη» (mining) Bitcoin και άλλων κρυπτονoμισμάτων, ώστε να αποφύγει μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Στο Ιράν το 85% της «εξορυκτικής» δραστηριότητας πραγματοποιείται χωρίς νόμιμη άδεια, κάτι που κάνει τους αναλυτές να φοβούνται ότι η απαγόρευση της Τεχεράνης θα ωθήσει ακόμη περισσότερα άτομα στη μαύρη αγορά.
Το 4,5% της παγκόσμιας «εξόρυξης» bitcoin πραγματοποιείται στο Ιράν, κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο μέγεθος της μαύρης αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, δηλαδή η ηλεκτρονική παραγωγή των ψηφιακών νομισμάτων, απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην υπερφόρτωση του ηλεκτρικού συστήματος.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αγορά των bitcoin απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 130,5 TWh. Ενδεικτικά, η Αργεντινή των 45 εκατ. κατοίκων καταναλώνει ετησίως 125 TWh, ενώ οι περίπου 44 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας χρειάζονται ενέργεια 128,81 ΤWh.