Οι «Fantastic Four», οι διανομές κερδών της Φάρμα Κουκάκη και το «μπιλιέτο» της Κεφαλαιαγοράς
Οι «4» του Χατζηνικολάου
Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Πρόεδρος του του Χρηματιστηρίου Αθηνών -και Προέδρος της Τράπεζας Πειραιώς- έχει ένα συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αυτό το όραμα αποτυπώθηκε και στα πρόσωπα που επέλεξε – προσωπικά ο ίδιος - να εισέλθουν ως ανεξάρτητα μέλη στο ΔΣ του Χρηματιστηρίου σε αντικατάσταση των παλαιών μελών Ντίνας Λάζαρη, Σοφίας Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Νικολάου Χρυσοχοΐδη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, που είχαν πολυετή και επιτυχημένη θητεία στη διοίκηση του ΧΑ, αλλά αναγκαστικά έπρεπε να αποχωρήσουν στη βάση των επιταγών του Νόμου 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών. Ποιους επέλεξε για να τους αντικαταστήσουν ο κ. Χαντζηνικολάου; Τη Θεανώ Καρποδίνη πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τον Δημήτριο Δόση πρόεδρο της Mastercard Advisors. Τον Παντελή Τζωρτζάκη, πρώην CEO της Forthnet και της Quest Συμμετοχών. Τον δικηγόρο Βασίλειο Καρατζά, γιο του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- συνδέεται με παλαιά και στενή φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φίλος της στήλης, αναφερόμενος στα βιογραφικά τους, τους χαρακτήρισε ως τους «Fantastic Four», εμπνευσμένος από τους ήρωες της Marvel. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επιλογές που ο κ. Χαντζηνικολάου θεωρεί πως θα δώσουν το κάτι παραπάνω στο Χρηματιστήριο και θα συμβάλουν στη στρατηγική που έχει καταρτίσει η εταιρεία. Καλή επιτυχία λοιπόν στα νέα μέλη.
Η Φάρμα Κουκάκη
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις έκτακτες διανομές κερδών πραγματοποίησε μέσα σε διάστημα έξι μηνών η Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Φάρμα Κουκάκη». Η αρχή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 οπότε προχώρησε σε έκτακτη διανομή κερδών ύψους 374.953 ευρώ από κέρδη της διαχειριστικής χρήσης 2016. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28η Δεκεμβρίου 2020 προχώρησε σε έκτακτη διανομή κερδών ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από κέρδη των διαχειριστικών χρήσεων 2015- 2017. Η τρίτη έκτακτη διανομή κερδών ύψους 779.904 ευρώ έγινε στις 15η Απριλίου 2021 και αφορούσε σε κέρδη των χρήσεων 2017 και 2018. Μέσω των προαναφερόμενων διανομών δόθηκαν στους μετόχους της εταιρείας συνολικά 2,95 εκατ. ευρώ μέσα σε 205 ημέρες. Παρόλα αυτά στο τέλος του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν στα 5,1 εκατ. ευρώ, ήτοι 3 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το τέλος του 2019 (2,1 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί πως προσφάτως η Διοίκηση της «Φάρμα Κουκάκης» αποσαφήνισε πως στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το ΔΣ θα προτείνει τη μη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη της χρήσης 2020.
Το «μπιλιέτο» της Κεφαλαιαγοράς
Το μήνυμα πως λάθη και παραλείψεις δεν επιτρέπονται σε ευαίσθητες διαδικασίες όπως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να εκπέμψει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αφορμή, τα όσα συνέβησαν στις 16 Απριλίου 2021 με τη δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία χρειάσθηκε να διορθωθεί μία ημέρα αργότερα , καθώς δεν περιελάμβανε ουσιώδεις πληροφορίες. Αν και η τράπεζα εξέδωσε διορθωτική σημείωση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 3556/2007, ωστόσο η μετοχή της κατέγραψε μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ 16 και 19 Απριλίου 2021, κάτι που αποδόθηκε στην εξ αρχής αποσπασματική πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού. Αυτές τις ημέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποφασίσει το «μπιλιέτο» που θα στείλει στην Πειραιώς Financial Holdings. Μάλιστα, – άγνωστο γιατί- έχει ήδη ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κινήσεις της.
«Χαμένοι στη μετάφραση»
Πάντως, κάποιοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αισθάνονται ανασφαλείς με τα αγγλικά τους. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά το ότι διαρκώς δίνονται αναθέσεις σε μεταφραστές για την απόδοση κειμένων της Ανεξάρτητης Αρχής στα αγγλικά. Προ κάποιων εβδομάδων ανατέθηκε σε μεταφραστή η απόδοση στην αγγλική ενός απλού δελτίου Τύπου. Προ ημερών ανατέθηκε η μετάφραση από την ελληνική, στην αγγλική γλώσσα, του περιεχομένου της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με κόστος 0,10 ευρώ ανά μεταφραζόμενη λέξη (πλέον ΦΠΑ 24%). Η ανάθεση αφορά στην παροχή υπηρεσιών επιμέλειας και μετάφρασης έως 150.000 μεταφραζόμενων λέξεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, ήτοι το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 18.600 ευρώ (με τον ΦΠΑ 24%).
Το ρίσκο του χρέους
Το «risk premium» του ελληνικού χρέους, το ευρύτερα γνωστό «spread», δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, διαμορφώθηκε χθες κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Οκτωβρίου του 2008. Σίγουρα σε αυτό έχει συμβάλει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που κάνει τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν το ελληνικό χρέος με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν το χρέος χωρών που διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα. Αλλά στην «εξουδετέρωση» του κινδύνου που συνοδεύει το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος, των άνω των 380 δισ. ευρώ, συμβάλει κυρίως το γεγονός πως μόλις το 23% του συνόλου των ομολόγων που έχει εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαπραγματεύσιμα και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Δηλαδή μόλις 87 δισ. ευρώ, από τα 380 δισ. ευρώ του χρέους. Τα υπόλοιπα ομόλογα βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην αντίληψη λοιπόν μεγάλου μέρους των επενδυτών, η Ελλάδα είναι μια χώρα με χαμηλό κίνδυνο χρέους, καθώς θεωρούν πως το μικρό κομμάτι του χρέους που βρίσκεται στα βιβλία ιδιωτών επενδυτών, είναι εύκολα εξυπηρετίσιμο και δεν κινδυνεύει να μην αποπληρωθεί.
Το briefing Zavvou
Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός (George Zavvos), θα ενημερώσει σήμερα τους ανταποκριτές ξένου Τύπου για ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του. Η συζήτηση αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης και να επεκταθεί από τον «Ηρακλή Ι και ΙΙ» έως το νέο σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την Attica Bank και την ενεργοποίηση του σχήματος του αναβαλλομένου φόρου για την κάλυψη των ζημιών της έως τις κυοφορούμενες αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από τη συγκεκριμένη ενημέρωση αναμένεται να βγουν ειδήσεις, διότι όπως είναι γνωστό ο Γιώργος Ζαββός δεν «μασάει τα λόγια του» και συνηθίζει να απαντά σε όλα, με την αστική ευγένεια που τον διακρίνει.