Σόιμπλε: «Δεν είναι υπερβολικές οι θυσίες των Ελλήνων»!
Σε αυτή έκανε αναφορά και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει πράξει σε όλες τους τις συνεντεύξεις, και παραδέχθηκε ότι η χώρα μας αποφάσισε πολύ δύσκολα μέτρα αλλά όχι τόσο δύσκολα όσο άλλες χώρες που μπήκαν στην ΕΕ.
Για τον Γερμανό υπουργό «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης» αν και υπογράμμισε ότι «δεν είναι η στιγμή για κερδοσκοπία αλλά για την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου στήριξης».
«Είμαι πεπεισμένος ότι λάβαμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας» είπε ο υπουργός στην εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι ένα δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας βασισμένο στις αναλύσεις της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) είναι «ένα σενάριο ρεαλιστικό, όχι αισιόδοξο».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η ανάλυση της τρόικας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα δημόσιο χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, ο στόχος θα επιτευχθεί αν η Ελλάδα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας, αλλά μιλάμε για μια προθεσμία οκτώ ετών. Δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση επιτυχίας 100%».
Ερωτηθείς για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», ο υπουργός έριξε το μπαλάκι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία «οφείλει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ήδη διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την τόνωση της ανάπτυξης».
Ακόμη κι αν η Αθήνα δεν μπορεί να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας: «μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους».
Οι θυσίες, που ζητήθηκαν από τους Έλληνες για να μείνουν στο ευρώ, δεν είναι υπερβολικές σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός έφθασε στο επίπεδο αυτού των Ισπανών».
Υπογράμμισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους Έλληνες είναι δύο φορές λιγότερο σκληρές από αυτές που δέχτηκαν μετά το 1989 οι Εσθονοί, οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι» για να ενταχθούν στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία «ούτε προτίθεται, ούτε μπορεί να εξουσιάζει την Ευρώπη».