Πτωχευτικός Κώδικας: Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» οφειλών - Τέλος στην προστασία πρώτης κατοικίας
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Tο «κλειδί» του νέου Πτωχευτικού είναι η προπτωχευτική διαδικασία ρύθμισης οφειλών ως και σε 240 δόσεις και με κρατική επιδότηση.
Από εχθές 1η Ιουνίου άνοιξε ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, μέχρι και 240 δόσεις έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς) και υπό προϋποθέσεις, έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες, αλλά προβλέπεται και «κούρεμα» κεφαλαίου.
Με το νέο Πτωχευτικό γίνεται προσπάθεια ρύθμισης πριν από την πτώχευση, μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού.
Με την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές. Είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε να αντιμετωπίσουν τη ρευστοποίηση των περουσιακών τους στοιχείων, εφόσον δε θεωρούνται ευάλωτοι, βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων.
Στη συγκεκριμένη φάση ενεργοποιείται η ρύθμιση των έως 240 δόσεων, στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και Τράπεζες, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστεί το σύνολο των οφειλών.
Ο νέος μηχανισμός προσανατολίζεται να καλύψει όσους οφειλέτες χρωστούν ταυτόχρονα σε τράπεζες, ή άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο. Τα χρέη πρέπει να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα φορέα σε ποσοστό άνω του 90%.
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους ακόμα και με «κούρεμα» της οφειλής τους υπό όρους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και προς τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις δίνει από την 1η Ιουνίου ο πτωχευτικός νόμος σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 700.000 ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών.
Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι σε καθυστέρηση, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη δυσκολία εξόφλησης και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί οι οφειλέτες μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.
Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο σε δύο μήνες.
Η λύση θα δίνεται αυτοματοποιημένα με βάση ειδικό αλγόριθμο, που θα υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο θα καθορίζεται αν η εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ταμεία θα γίνεται σε έως 240.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο οφειλέτης δεν μπορεί να επιλέξει ποια χρέη του θα ρυθμίσει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς πρέπει να δεχθεί μια ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών του σε τράπεζες, Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.
«Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας»
Η υποβολή αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν αναστέλλει πλήρως τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Σύμφωνα με το νόμο, η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας που ανήκει στον οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου, από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του οφειλέτη, στην πτωχευτική περιουσία ανήκει και το μέρος του ετησίου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Σε περίπτωση οφειλέτης κηρυχθεί σε πτώχευση, ή σε περίπτωση που σε βάρος της κύριας κατοικίας του οφειλέτη επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση από ενυπόθηκο ή προσημειούχο πιστωτή, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και να συνεχίσει τη διαμονή του στην πρώην κύρια κατοικία με την καταβολή ενοικίου.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 12 έτη και το ύψος του ενοικίου θα είναι ανάλογο με την αξία και την περιοχή της κατοικίας και αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για τη διάρκεια της μίσθωσης, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς και να αποκτήσει έναντι τιμήματος επαναγοράς που θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή επαναπόκτησης θα είναι πλησίον της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει πρόταση επαναγοράς από τον οφειλέτη θα πρέπει να περάσουν 12 χρόνια μίσθωσης και καταβολής των ενοικίων. Ακόμη και αν μπορεί να την επαναγοράσει νωρίτερα, θα πρέπει να καταβάλλει πρώτα τα ενοίκια 12 ετών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τουρισμός για όλους με επιδότηση ως και 100%: Οι δικαιούχοι και όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα