Ρύθμιση oφειλών σε έως 420 δόσεις: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πώς θα κάνετε αίτηση
Την 1η Ιουνίου άνοιξε ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, μέχρι και 240 δόσεις έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς) και υπό προϋποθέσεις, έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες, αλλά προβλέπεται και «κούρεμα» κεφαλαίου.
Με το νέο Πτωχευτικό γίνεται προσπάθεια ρύθμισης πριν από την πτώχευση, μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού.
Με την ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές. Είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε να αντιμετωπίσουν τη ρευστοποίηση των περουσιακών τους στοιχείων, εφόσον δε θεωρούνται ευάλωτοι, βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων.
Στη συγκεκριμένη φάση ενεργοποιείται η ρύθμιση των έως 240 δόσεων, στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και Τράπεζες, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστεί το σύνολο των οφειλών.
Οι ρυθμίσεις θα γίνονται αυτόματα χωρίς κόστος και γραφειοκρατία με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), και σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει για πρώτη φορά ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν και προϋπόθεση για να τεκμηριωθεί αυτό είναι να έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.
Τα Βήματα
1. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος, παρέχοντας εξουσιοδότηση για την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
2. Το σύστημα θα αντλεί όλα τα στοιχεία που αφορούν σε οφειλές, εισοδήματα και
περιουσιακά στοιχεία.
3. Μετά αυτοματοποιημένα η πλατφόρμα θα ορίζει τη ρύθμιση για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
4. Πιστωτικά ιδρύματα και funds θα υποβάλλουν πρόταση ρύθμισης
5. Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση οφειλέτη και πλειοψηφίας πιστωτών θα
αποστέλλεται σε εφορία και ταμεία για έγκριση
6. Αν τηρούνται οι προϋποθέσεις θα παρέχεται η έγκριση
Στοιχεία εξωδικαστικής ρύθμισης
Ο οφειλέτης θα αποπληρώνει συνολικά ποσό ίσο με την αξία της περιουσίας του. Ως αξία νοείται η μεγαλύτερη μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής πλην 3%. Πέραν αυτού, καταβολή ποσού ανάλογα με εύλογες δαπάνες διαβίωσης αν είναι φυσικό πρόσωπο:
- Καταβολή ποσού ανάλογα με αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης αν είναι νομικό πρόσωπο
- Κούρεμα οφειλής
- Στο δημόσιο έως 95% των τόκων από πρόστιμα
- Εως 85% των τόκων και προσαυξήσεων από απαιτήσεις σε Δημόσιο και Ταμεία λόγω
εκπρόθεσμης καταβολής - Η ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%
- Η ρύθμιση οφειλών με τους χρηματοδοτικούς φορείς επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor/libor τριμήνου/ μηνός, προσαυξημένο κατά 3,25% για εξασφαλισμένες οφειλές και 4,5% για μη εξασφαλισμένες οφειλές
- Το ποσό μηνιαίας δόσης αυξάνεται σταδιακά μετά από 1 και 4 έτη.
- Ελάχιστη μηνιαία δόση
- Στα ταμεία 50 ευρώ
- Σε τράπεζες και funds 50 ανά δάνειο με εξασφάίση
- Και 50 ευρώ ανά πιστωτή για δάνεια χωρίς εξασφάλιση
- Μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους
Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 240 - Μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής εξασφαλισμένες τράπεζες και funds είναι 420 δόσεις, 240 δόσεις για μη εξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων και 180 δόσεις για νομικά πρόσωπα
- Μέγιστο όριο ηλικίας αποπληρωμής των δανείων για φυσικά πρόσωπα τα 85 έτη.
«Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας»
Η υποβολή αίτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν αναστέλλει πλήρως τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Σύμφωνα με το νόμο, η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας που ανήκει στον οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου, από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του οφειλέτη, στην πτωχευτική περιουσία ανήκει και το μέρος του ετησίου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Σε περίπτωση οφειλέτης κηρυχθεί σε πτώχευση, ή σε περίπτωση που σε βάρος της κύριας κατοικίας του οφειλέτη επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση από ενυπόθηκο ή προσημειούχο πιστωτή, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και να συνεχίσει τη διαμονή του στην πρώην κύρια κατοικία με την καταβολή ενοικίου.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 12 έτη και το ύψος του ενοικίου θα είναι ανάλογο με την αξία και την περιοχή της κατοικίας και αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για τη διάρκεια της μίσθωσης, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς και να αποκτήσει έναντι τιμήματος επαναγοράς που θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή επαναπόκτησης θα είναι πλησίον της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει πρόταση επαναγοράς από τον οφειλέτη θα πρέπει να περάσουν 12 χρόνια μίσθωσης και καταβολής των ενοικίων. Ακόμη και αν μπορεί να την επαναγοράσει νωρίτερα, θα πρέπει να καταβάλλει πρώτα τα ενοίκια 12 ετών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Κοινωνικά δικαιότερος το 2022 – Σε περισσότερες από 5 δόσεις η πληρωμή