Έρχεται «αναδιοργάνωση» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – Τι αλλάζει
Την «αναδιοργάνωση» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως προκύπτει από το κείμενο της νέας «Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, με τους θεσμούς να υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγών στα προνοιακά επιδόματα.
Στη βάση αυτή, εξετάζεται η διερεύνηση της δυνατότητας αναδιοργάνωσης μερίδας επιδομάτων, ώστε στοχευμένα αυτά να εξυπηρετούν μια περισσότερο εξατομικευμένη προσέγγιση σε σχέση με υφιστάμενες πολλαπλές ανάγκες των ασθενέστερων ομάδων.
Ενδεικτικά δρομολογείται η αναδιοργάνωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η συσχέτισή του με άλλα επιδόματα, ως προς επιμέρους υπο-ομάδες ωφελούμενων που ανήκουν σε πολλαπλές κατηγορίες.Αυτό δεν σημαίνει πως δράσεις επιδοματικού χαρακτήρα θα σταματήσουν. Αντιθέτως θα συνεχιστούν, ωστόσο θα ενοποιηθούν.
Στόχος είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να αναχθεί πλέον σε εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων.
Άλλωστε η εν λόγω πρόταση σχετίζεται με την προσθήκη στο άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος της φράσης «Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Υπό το πρίσμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει ως στόχο κατ’ έτος 20.000 δικαιούχοι του ΕΕΕ να συμμετάσχουν σε δράσεις ενεργοποίησης και ένταξης στην αγορά εργασίας. Για το σκοπό αυτό απαιτείται να υπάρξει ενεργοποίηση, συντονισμός και ολοκλήρωση των δράσεων που σχετίζονται με συνοδευτικές υπηρεσίες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.
Σε τι συνίσταται
- Σε εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας.(Δείτε λίγο πιο κάτω ποιες χαρακτηρίζονται ωφελούμενες ομάδες )
- Σε συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης εκάστου προγράμματος, με:
– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.
– Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
– Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας. -` Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
– Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.
– Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ύδρευσης.
– Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
- Σε υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
– Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
– Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
– Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
– Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
– Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ο σαρωτικός ανασχηματισμός στον καιρό του κι οι εκλογές στην ώρα τους...