Εργασιακό νομοσχέδιο : Αποσύρεται η διάταξη για μειωμένες και καθυστερημένες αποζημιώσεις απόλυσης

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα μετά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Εργασιακό νομοσχέδιο : Αποσύρεται η διάταξη για μειωμένες και καθυστερημένες αποζημιώσεις απόλυσης
INTIME
3'

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου σε περίπτωση ακυρότητας της απόλυσης γιατί δεν καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, παρέχεται η ευχέρεια στον εργοδότη να διορθώσει τις ελλείψεις που την καθιστούν άκυρη, μέσα σε 4 μήνες από την απόλυση.

Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, όπως αναφέρουν τα συνδικάτα, στους εργοδότες να καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας ενός υπαλλήλου, δίχως να του δώσει αμέσως τη νόμιμη αποζημίωση, αλλά να του την καταβάλλει μετά από ένα τετράμηνο.

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί τη συμπλήρωσή της.

Ωστόσο, επειδή η καταβολή ελλιπούς αποζημίωσης μέχρι 10% απαλλάσσεται από τη συνέπεια της ακυρότητας, υπάρχει φόβος οι εργοδότες να καταβάλουν εξαρχής μειωμένη κατά 10% την αποζημίωση απόλυσης, καθώς ο εργαζόμενος δύσκολα θα την προσβάλει δικαστικά για να διεκδικήσει ένα τόσο μικρό ποσό.

Γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απόσυρση αυτών των διατάξεων προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις απολύσεις και στην καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.
ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ. Παράλληλα από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως τα περί πληρωμής των υπερωριών με ρεπό είναι άλλο ένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχώς διαστρεβλώνει διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου επειδή δεν αντέχει να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες ξεκαθαρίζεται πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση.

Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. τετραήμερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.

Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στον μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Στο τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφασή της για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αν δηλαδή θα υπάρξει αύξηση ή πάγωμα για το 2021. Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει επαναφορά στα 751 ευρώ, ενώ οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πάγωμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Οπως αναφέρουν τα Νέα, η οριακή αύξηση ή πάγωμα για το τρέχον έτος είναι τα δύο σενάρια για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης για το ύψος του κατώτατου μισθού είναι η 30ή Ιουνίου, ώστε στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νέες κατώτατες αποδοχές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή