Bloomberg: Η Ελλάδα θα υποφέρει λιγότερο αν φύγει από το ευρώ

Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται με άρθρο της στο Bloomberg η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Roubini Global Economics, Μέγκαν Γκρίν.

Bloomberg: Η Ελλάδα θα υποφέρει λιγότερο αν φύγει από το ευρώ
2'

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα υποφέρει λιγότερο εάν εγκαταλείψει τώρα το ευρώ», η οικονομολόγος αναφέρεται στην επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, που έχει οδηγήσει στη μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση των φόρων.

«Παρά την ξεκάθαρη απόγνωση και το θυμό, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών, πιστεύουν ότι η εναλλακτική στη λιτότητα –χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ- θα είναι πολύ χειρότερο. Αλλά αυτό θα αλλάξει –και πρέπει να αλλάξει- καθώς η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι λιγότερο επώδυνη για την Ελλάδα», τονίζει.

«Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ατιμωτική, θα αποτελούσε παραδοχή πολιτικής αποτυχίας. Αλλά αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν θα καταστρέψει τη χώρα και μάλλον είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την Ελλάδα, αν θέλει να έχει μια μόνιμη ανάκαμψη», εκτιμά.

Δεκαετία κατάθλιψης

Σύμφωνα με την οικονομολόγο, η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης θα οδηγήσει σε μια δεκαετία κατάθλιψης και πιθανής πολιτικής αναταραχής. «Η Ελλάδα έχει μια σχετικά πρόσφατη ιστορία βαθιάς πολιτικής αναταραχής, στην οποία θα μπορούσε να επιστρέψει», εκτιμά, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πολεμηθούν και τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν.

«Η εναλλακτική είναι η χρεοκοπία και η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος. Μια νέα δραχμή θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σχεδόν εν μία νυκτί», υποστηρίζει, αν και παραδέχεται ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι εύκολη επιλογή, καθώς περιλαμβάνει χρεοκοπία της χώρας και κατάρρευση τραπεζών.

Όπως υποστηρίζει η Γκριν, η Ελλάδα με τη δραχμή θα μπορούσε να ενισχύσει τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις κατασκευές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

«Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα αφεθεί χωρίς σωσίβιο σωτηρίας αν αποχωρήσει από το ευρώ. Η αποχώρησή της θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή ενός «διαζυγίου», στο οποίο η Ελλάδα και η τρόικα θα αποδέχονται ότι η σχέση τους δεν δουλεύει. Η τρόικα θα εγκρίνει ένα είδους χρηματοδότηση-γέφυρα για να περιορίσει την αναταραχή», αναφέρει.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε την παρούσα πολιτική τάξη της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματα της χώρας, χωρίς την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης να προβάλλει ως εναλλακτική. Δεν υπάρχουν προφανή σημάδια που να δείχνουν ότι νέο αίμα μπαίνει στην καθεστηκυία πολιτική τάξη. Αλλά μια ελληνική χρεοκοπία και μια έξοδος από το ευρώ μπορεί να πυροδοτήσει την αναγκαιότητα της απεγνωσμένης ανάγκης για ανανέωση των πολιτικών», καταλήγει η οικονομολόγος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή