Στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο 2021, με τον τιμάριθμο να κάνει «άλμα» κατά 5% σε σύγκριση με τον Μάιο 2020.
AP

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 4,7%, μετά την άνοδο κατά 4,2% του Απριλίου.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% ενώ ο δομικός κατά 0,7%. Η πρόβλεψη ήταν 0,5% και για τις δύο κατηγορίες.

Η αύξηση των τιμών του Μαΐου, είναι η πιο μεγάλη ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Αύγουστο του 2008.

Οι επενδυτές παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν έχει αποτελέσει σημαντική απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αν και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι καταγράφηκε μετά την οικονομική κρίση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η τρέχουσα επιτάχυνσή του οφείλεται σε προσωρινούς λόγους που θα υποχωρήσουν καθώς προχωράει η χρονιά.

Πάντως, η άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι τυχαία.

Ο παγκόσμιος λογαριασμός για τις εισαγωγές τροφίμων αναμένεται να ανέβει σε υψηλό όλων των εποχών εφέτος, με το αυξανόμενο κόστος βασικών πρώτων υλών να πληττει τις φτωχές χώρες.

Το ράλι που καταγράφουν βασικά προϊόντα διατροφής στις προθεσμιακές (future) χρηματιστηριακές αγορές εμπορευμάτων τροφοδοτεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι κερδοσκοπίας με σκληρά αποτελέσματα για τους απλούς ανθρώπους, πουπαλεύουν για την επιβίωση. Κάθε αύξηση του κόστους σε βασικά προϊόντα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές δισεκατομμυρίων.

Το κόστος εισαγωγής τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% στα 1,72 τρισ. δολ., λόγω των αυξήσεων στα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και τους ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση 21% στο συνολικό λογαριασμό, σε σύγκριση με αύξηση 6% για τις πλουσιότερες, σύμφωνα με μια προσωρινή πρόβλεψη.