Φώτης Κουρμούσης: Ρύθμιση χρεών με μια αίτηση χωρίς γραφειοκρατία

Φώτης Κουρμούσης: Ρύθμιση χρεών με μια αίτηση χωρίς γραφειοκρατία
3'

Άρθρο του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Newsbomb.gr

«Πλέον, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εφόσον είναι μεγαλύτερα από 10.000 ευρώ, με μια ενιαία αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Δεν υπάρχει υποχρέωση συγκέντρωσης δικαιολογητικών, τα οποία είναι διαθέσιμα σε υφιστάμενες βάσεις δεδομένων, αφού αντλούνται αυτόματα εντός 15 ημερών, με σκοπό τη διευκόλυνση του πολίτη και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας. Είναι απαραίτητη η άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, έτσι ώστε να διενεργούνται διασταυρώσεις και έλεγχοι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και να εντοπίζεται η ύπαρξη περιουσίας, είτε κινητής (π.χ. εμβάσματα καταθέσεων, μετοχές, σκάφη) είτε ακίνητης (π.χ. δόλιες μεταβιβάσεις ακινήτων του παρελθόντος), με σκοπό την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα παράγει μια αυτόματη πρόταση ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του. Οι πιστωτές ψηφίζουν επ’ αυτής της πρότασης και, εφόσον η πλειοψηφία τους αποφασίσει θετικά, τότε η εν λόγω ρύθμιση οφειλών επιβάλλεται σε όλους τους πιστωτές. Το Δημόσιο ψηφίζει πάντοτε θετικά.

Ακόμη και αν διαφωνήσουν κάποιοι πιστωτές, τότε παρέχουν μια αντιπρόταση ρύθμισης οφειλών. Ο πολίτης εξετάζει την πρόταση/αντιπρόταση που έλαβε και εφόσον επιθυμεί, δύναται να προβεί και σε διαμεσολάβηση, με σκοπό να διαπραγματευτεί μια ακόμη πιο εξατομικευμένη λύση με τους πιστωτές, παρουσία ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή.

Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης, ο πολίτης έχει στα χέρια του μια πρόταση ρύθμισης οφειλών και αποφασίζει εάν αυτή τον ικανοποιεί ή όχι. Εφόσον επιθυμεί τη ρύθμιση, υπογράφει την ηλεκτρονική σύμβαση και η διαδικασία ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει μακροχρόνια αποπληρωμή χρεών, σε έως 20 έτη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και σε έως 35 έτη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς, είτε είναι τράπεζες είτε διαχειριστές δανείων (funds – servicers).

Με τον τρόπο αυτό, προκύπτει η χαμηλότερη δυνατή μηνιαία δόση πληρωμής, έτσι ώστε να δύναται ο πολίτης να την καλύψει, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα του, όπως διαμορφώνονται μετά από 10 έτη οικονομικής ύφεσης και την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το Κράτος παρέχει επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας τους για 5 έτη, ώστε να στηριχθούν έμπρακτα στη διατήρηση της ιδιοκτησίας της 1ης κατοικίας τους.

Όλα τα είδη δανείων μπορούν να ρυθμιστούν (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κλπ). Οι διαδικασίες διενεργούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του πολίτη, χωρίς να περιμένει σε ουρές στα γκισέ των πιστωτών και χωρίς να αναζητεί υπαλλήλους για να τον εξυπηρετήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι λαμβάνει μια απάντηση στο αίτημά του και γνωρίζει τι ισχύει, τι δικαιούται και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή