Πώς φορολογούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα μέσω trust
Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα μέσω trust (εμπιστευμάτων) στην Ελλάδα είναι πιο σύνθετη σε σχέση με ότι ισχύει για τους υπόλοιπους φορολογουμένους.
Το trust αποτελεί ιδιόμορφο καθεστώς διαχείρισης και εκκαθάρισης περιουσίας, όπου ο ιδρυτής του (trustor) συμβάλλεται με τον εμπιστευματούχο (trustee) και του μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ο τελευταίος διαχειρίζεται προς όφελος του ίδιου του ιδρυτή ή άλλων προσώπων (εμπιστευματοδόχων ή ωφελούμενων) για εξυπηρέτηση ορισμένου σκοπού.
Οι ωφελούμενοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απολαμβάνουν των ωφελειών του εμπιστεύματος μέσω τακτικών πληρωμών ή με τη λήξη του εμπιστεύματος, βάσει των όρων που έθεσε ο ιδρυτής του.
Αν και δεν προβλέπεται η ίδρυση trust στην Ελλάδα, ωστόσο αναγνωρίζεται το trust που έχει ιδρυθεί στο εξωτερικό ως νομική οντότητα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Για το φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα μέσω trust στην Ελλάδα, οι διανομές κερδών προς τον ιδρυτή του trust, ο οποίος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος, θεωρούνται μερίσματα και φορολογούνται με συντελεστή 5%.
Ομοίως φορολογείται και το ποσό (προϊόν εκκαθάρισης) που λαμβάνει ο δικαιούχος – ιδρυτής κατά τη διάλυση του trust ή του ιδρύματος, στον βαθμό που υπερβαίνει το αρχικό κεφάλαιο (περιουσία) που έχει καταβάλει.
Όταν οι καταβολές γίνονται προς τρίτα πρόσωπα (δικαιούχους), αυτές αντιμετωπίζονται ως δωρεά ή κληρονομιά και για τη φορολόγησή τους εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία, επέρχεται θάνατος του ιδρυτή του trust και ο δικαιούχος κληρονόμος λαμβάνει, μετά την αιτία θανάτου κτήση των περιουσιακών στοιχείων, αποδόσεις από αυτά (π.χ. μισθώματα, μερίσματα, κ.λπ.). Οι αποδόσεις αυτές συνιστούν εισόδημα του κληρονόμου και φορολογούνται με βάση τις διατάξεις του ΚΦΕ στο όνομά του, δεδομένου ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία αποτελούν πλέον προσωπική του περιουσία.
Οι εμπιστευματούχοι αλλοδαπού trust δεν υπέχουν φορολογική υποχρέωση, παρά μόνο για την επαγγελματική αμοιβή που ενδεχομένως λαμβάνουν, λόγω των υπηρεσιών διαχείρισης που παρέχουν.
Η εισφορά κεφαλαίων σε αλλοδαπό εμπίστευμα δεν αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το φυσικό πρόσωπο-ιδρυτή.
Τέλος, το εισόδημα που αποκτά το trust από ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα φορολογείται με τον συντελεστή που προβλέπεται για τα νομικά πρόσωπα (24%).
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ