Σταϊκούρας: Θεμελιώδους σημασίας η υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση
«Πρέπει να είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα της επίτευξης πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης την επόμενη ημέρα της πανδημίας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η ευθυγράμμιση της οικονομικής μεγέθυνσης με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της Ελλάδας αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της. Οι στόχοι αυτοί έχουν καθοριστεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και υποστηρίζονται από το Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028».
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου, από τον Οκτώβριο του 2019, στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση – όπου 62 Υπουργοί Οικονομικών από ολόκληρο τον κόσμο συνεργάζονται, με στόχο την επιτυχή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις οικονομικές πολιτικές –, καθώς και στη σταδιακή υιοθέτηση πλαισίου πράσινου Κρατικού Προϋπολογισμού, ως βάσης για την περαιτέρω προώθηση των βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως οι αρχές της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) υιοθετούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τούς προσφέρουν ένα εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να αποκτήσουν νέες ευκαιρίες στη φάση της ανάκαμψης, μετά την υγειονομική κρίση.
Κρίση την οποία, όπως είπε, η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία, παραμένοντας ταυτόχρονα – παρά τις δυσκολίες – πιστή στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχους, μεταξύ άλλων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης. «Προς αυτή την κατεύθυνση, ο νόμος 4706/2020 διαμόρφωσε ένα νέο, βελτιωμένο πλαίσιο, που ενισχύει και εκσυγχρονίζει την εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα», ανέφερε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, στην παρούσα φάση, που η βιωσιμότητα συνδέεται περισσότερο παρά ποτέ, παγκοσμίως, με την ανάκαμψη των κοινωνιών και των οικονομιών, η Κυβέρνηση, με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έχει θέσει φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς, στόχους για την πραγματοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Στόχοι με τους οποίους η χώρα μας υπερβαίνει, στον προϋπολογισμό του Σχεδίου της, το ελάχιστο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τη διάθεση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τους δύο αυτούς τομείς.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Απέχει ακόμη το τείχος ανοσίας - Κίνδυνος «αναζοπύρωσης» το Φθινόπωρο χωρίς εμβολιασμούς