Απογοήτευση από την εικόνα των νέων ελληνικών ομολόγων
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η τιμή τους οριστικοποιείται κάτω από το 25% του face value, γεγονός ενδεικτικό της μεγάλης δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται από τις διεθνείς αγορές και τους διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Δείγμα κι αυτό του πως θα αντιμετωπίζεται από εδώ και στο εξής η χώρα μας, διεθνώς.
Γιατί από τη στιγμή που φέρνει τη στάμπα της πτωχευμένης, κανείς δεν θα πλησιάζει την ίδια και τα προϊόντα της. Αυτό το 25%, όμως, αποδεικνύει και κάτι ακόμα. Ότι οι αγορές προβλέπουν ενδεχομένως και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσεχώς. Άλλωστε, ο κανόνας είναι γνωστός και υποστηρίζει πως «από τη στιγμή που το έκανε μια φορά, δεν θα έχει πρόβλημα να το κάνει και δεύτερη». Κι αυτό ακριβώς προδιαγράφουν, διαμορφώνοντας την απόδοση σε αυτό το επίπεδο.
Το γενικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν Έλληνες τραπεζίτες, που παρακολουθούν τις εξελίξεις απ΄ αυτό το μέτωπο, είναι πως θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες, για να μπορέσει η χώρα να αποτινάξει το κακό της παρελθόν. Και επίσης θα χρειαστούν περισσότερα από μια 10ετία για να μπορέσει να επιστρέψει και πάλι στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα παραμείνει εξαρτημένη από τον δανεισμό των εταίρων της, για πολύ μεγάλο διάστημα, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία της, τις τράπεζες της, τις επιχειρήσεις της κλπ. Και εννοείται ότι κάθε πρόβλεψη για γρήγορη επανάκαμψη, πλέον, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακούγεται στην αγορά και όχι μόνο.