Κτηματολόγιο : Συνιδιοκτήτης το Δημόσιο του «αέρα» χιλιάδων ακινήτων
Συνιδιοκτήτης σε χιλιάδες πολυκατοικίες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα αναμένεται να καταστεί το Δημόσιο (!). Πώς; Μέσω του «αέρα» (δηλαδή του δικαιώματος «υψούν»), αφού πολλοί ιδιοκτήτες εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης διέγραψαν τα χιλιοστά τους από το Ε9 και δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο.
Ετσι, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, προϊούσης της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου το Δημόσιο θα μπει «καπέλο» ως συνιδιοκτήτης των αδήλωτων χιλιοστών του οικοπέδου σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα, με δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και εμπλοκή του στις τυχόν τροποποιήσεις των κανονισμών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ «κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, στην ανοικοδόμηση πολυκατοικιών υπήρχε πάντοτε η προσδοκία για αύξηση του συντελεστή δόμησης, γι’ αυτό και όταν ανεγειρόταν ένα κτίριο ο οικοπεδούχος ή ο κατασκευαστής διατηρούσαν ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας προκειμένου να το αποδώσουν στους μελλοντικούς ορόφους (δικαίωμα υψούν).
Ωστόσο η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αντίθετη με οποιαδήποτε αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών δόμησης και παράλληλα σε πολλές περιοχές οι ήδη εξαντλημένοι συντελεστές δόμησης μειώθηκαν δραστικά.
Ετσι, όπως εξηγεί ο Στράτος Παραδιάς, «το προαναφερόμενο ποσοστό συνιδιοκτησίας, το οποίο ουσιαστικά χαρακτηρίζεται τμήμα του οικοπέδου με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης, έγινε όχι μόνο άνευ οποιαδήποτε αξίας, εκτός από την περίπτωση μελλοντικής κατεδάφισης ολόκληρης της οικοδομής, αλλά φορολογείται στον ΕΝΦΙΑ και στις λοιπές φορολογίες κεφαλαίου ως περιουσιακό στοιχείο».
Γι’ αυτό προκειμένου να αποφύγουν τη σχετική φορολογία και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις που συνεπάγεται η καταχώριση των δικαιωμάτων τους αυτών οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τέτοιων ποσοστών συνιδιοκτησίας δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο, πολλοί δε τα διέγραψαν και από το Ε9, με αποτέλεσμα αυτά να φαίνονται σήμερα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», ενώ αναμένεται – μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών – να περιέλθουν στο Δημόσιο, το οποίο έτσι θα καταστεί συνιδιοκτήτης αυτών των αδήλωτων ποσοστών σε όλη τη χώρα (!)».
Αυτό, όπως λένε από την ΠΟΜΙΔΑ, θα δημιουργήσει πραγματικό χάος τόσο στους συνιδιοκτήτες πολυκατοικιών, αφού το Δημόσιο, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να συμμετέχει και να ψηφίζει (!) στις Γενικές Συνελεύσεις τους, όσο και στο Δημόσιο, το οποίο θα κληθεί να μεταγράψει στο όνομά του και να διαχειριστεί όλα τα άνευ αντικειμένου περιουσιακά «δικαιώματα».
Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι να δοθεί στους ιδιοκτήτες δικαιώματος υψούν με εξαντλημένο ή και μη συντελεστή δόμησης η δυνατότητα να καταργήσουν μονομερώς το δικαίωμά τους αυτό και να μεταβιβάσουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας (δική τους ή τρίτου προσώπου) στο ίδιο κτίριο, με μονομερή τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας χωρίς να απαιτείται σύμπραξη και συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών του κτιρίου.
Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει και με χιλιάδες θέσεις πάρκινγκ σε πιλοτές πολυκατοικιών που έχουν χτιστεί στις δεκαετίες του ’70, του ’80 αλλά και του ’90 γιατί, όπως υποστηρίζουν από την ΠΟΜΙΔΑ, το Κτηματολόγιο απορρίπτει τις δηλώσεις τους…
Πρόκειται για θέσεις στάθμευσης στον ανοιχτό χώρο της πιλοτής που έχουν τα δικά τους χιλιοστά, ακόμα κι αν δημιουργήθηκαν και μεταβιβάστηκαν σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν χωρίς κανέναν περιορισμό. Αυτές οι θέσεις, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, δεν μπορούν να καταγραφούν στο Κτηματολόγιο εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της εγκυρότητάς τους.
Επί της ουσίας αυτές οι θέσεις βρίσκονται νομικά στον αέρα. Αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες να χάνουν ένα συχνά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ενώ το έχουν πληρώσει. Και η λύση της ομόφωνης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας κάθε πολυκατοικίας, ώστε αυτά να καταστούν παρακολουθήματα των αντίστοιχων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, είναι πρακτικά (σήμερα τουλάχιστον) ανέφικτη.
Η λύση, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, θα ήταν η παροχή δικαιώματος μονομερούς τροποποίησης της οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη με μεταφορά των χιλιοστών στις κύριες ιδιοκτησίες τους, ώστε οι θέσεις στάθμευσης να γίνουν παρακολουθήματά τους.
«Η εντολή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση είναι να δώσουμε λύσεις και να προσδώσουμε υπεραξία στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και εγώ υιοθετούμε τις βέλτιστες πρακτικές με σκοπό να νικήσουμε τη γραφειοκρατία προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών» επισημαίνει μιλώντας στα Νέα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Γιώργος Στύλιος.