Φωτοβολταϊκά : Πράσινο για μικρές μονάδες με κλειδωμένη ταρίφα

Την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος κάτω από 500 kW (κιλοβάτ) με εγγυημένη τιμή προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
INTIME

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ετοιμάζεται με νομοθετική ρύθμιση να άρει, υπό προϋποθέσεις, την οριζόντια απαγόρευση που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του Κωστής Χατζηδάκης για τη συμμετοχή των μικρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα της ανάπτυξης μικρών φωτοβολταϊκών με κλειδωμένες ταρίφες πληρωμής για την ισχύ που δίνουν τα ηλιακά τους πάνελ.

Πηγές αναφέρουν ότι θα επιτρέπεται η συμμετοχή στο συγκεκριμένο σύστημα μόνο όσων παραγωγών δεν έχουν σε κανένα ΑΦΜ φωτοβολταϊκό πάρκο. Η συγκεκριμένη κατηγορία των μικροπαραγωγών θα έχει το περιθώριο να αναπτύξει τέτοια έργα μέχρι το 2022, δηλαδή να έχουν συνάψει και όρους σύνδεσης με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Η τιμή που θα απολαμβάνουν οι παραγωγοί, στους οποίους θα επιτρέπονται άδειες μέχρι ενός έργου κάτω των 500 kW, θα είναι στα 0,62 ευρώ ανά kWh (κιλοβατώρα). Η επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από την εφαρμογή αυτού του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι αμελητέα. Οι υπολογισμοί που κάνει ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) δείχνουν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η προαναφερόμενη ταρίφα είναι οριακά κάτω από την τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αποφασίσει την οριζόντια απαγόρευση των μικρών φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του ΕΛΑΠΕ που με βάση τις περσινές εκτιμήσεις έβγαινε ελλειμματικός στο τέλος του 2020 αλλά και του 2021. Η άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα ο ΕΛΑΠΕ να γυρίσει σε πλεονασματικός. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός έλαβε την απόφαση να τρέξει το συγκεκριμένο μέτρο.

Πάντως, σύμφωνα με τα Νέα, υπάρχει διάθεση για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος κάτω των 500 kW, αν και όχι η ορμή που καταγραφόταν μέχρι και το 2020. Κι αυτό γιατί οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έσπευσαν να κλειδώσουν μέσα από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ μεγάλα έργα με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο χώρος της διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την ανάπτυξη κι άλλων συστημάτων ΑΠΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει κι άλλη σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για ενεργειακά θέματα. Τόσο για αυτά όσο και για το προαναφερόμενο των μικρών φωτοβολταϊκών έχει συντάξει διατάξεις οι οποίες θα περάσουν στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μία εξ αυτών των διατάξεων είναι και η απεμπλοκή της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει ως καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών τη 15η Ιουλίου.