Προς πλήρη ανατροπή του σημερινού τραπεζικού σκηνικού
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένοι, αυτή τη φορά, να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τοπίο της χώρας, ξεχωρίζοντας τα ιδρύματα που μπορούν να σωθούν, απ’ αυτά που δεν μπορούν.
Σε ό,τι αφορά σε αυτά τα δεύτερα, η απόφαση που φαίνεται να οριστικοποιείται, προβλέπει το διαχωρισμό τους σε «καλές» και «κακές» με τις πρώτες να πωλούνται, όπου υπάρχει ενδιαφέρον και τις δεύτερες να οδεύουν προς εκκαθάριση.
Έτσι, αυτές που ακόμα και με τη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχουν τις προοπτικές να διασωθούν, θα οδεύσουν προς εξαφάνιση.
Σε ότι αφορά τώρα στις τράπεζες οι οποίες θα παρουσιάσουν στο Ταμείο ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης βιώσιμο, θα πρέπει από τώρα έως και το τέλος καλοκαιριού, να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να το εφαρμόσουν και το σημαντικότερο ότι μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα.
Εφόσον περάσουν τις εξετάσεις, τότε από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα αρχίσουν να εισπράττουν τα κεφάλαια της βοήθειας, τα οποία, ανάλογα με το ύψος τους, θα τις οδηγήσουν, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, στις αγκαλιές του δημοσίου. Δηλαδή, θα κρατικοποιηθούν. Για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, προς το παρόν, είναι άγνωστο.
Ωστόσο, θεωρείται και αναπόφευκτη για το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Και κάπως έτσι θα αλλάξει η μορφή του τραπεζικού συστήματος στην χώρα μας άρδην, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι οποίοι, ενδεχομένως, να αποδειχθούν οι κρισιμότεροι των τελευταίων δεκαετιών για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ήδη οι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να «τρέχουν».