Ο Μουζενίδης, ο Σαββίδης και πως η ΤΕΡΝΑ γλύτωσε 65 εκατ. δολάρια
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Οι Ρώσοι τουρίστες
Το 2020 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 25.700 Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην χώρα συνάλλαγμα 15 εκατ. ευρώ περίπου. Το 2019 την είχαν επισκεφθεί 321.000 Ρώσοι τουρίστες, που είχαν δαπανήσει 433 εκατ. ευρώ περίπου. Εφέτος τα πράγματα με τους Ρώσους επισκέπτες στην Ελλάδα δεν μοιάζουν να εξελίσσονται καλά. Ο βασικός λόγος είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ταξιδιωτικός οργανισμός Mouzenidis Travel, ο οποίος την τελευταία 20ετία είναι ο βασικός φορέας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για τα ταξίδια τους στη χώρα μας. Ο πρόσφατος θάνατος του ιδρυτή της Mouzenidis Travel, Μπόρις Μουζενίδη, αλλά και οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, οδήγησαν τον τουριστικό φορέα να ανακοινώσει προσωρινή αναστολή εργασιών και να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στην διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές του. Σημειώνεται πως τα ανοίγματα του ομίλου σε ξενοδοχεία κυρίως της Χαλκιδικής είναι σημαντικά, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για το εάν τελικά αυτές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων τους. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει και το τί θα συμβεί με άλλες εταιρείες του Mouzenidis Group, όπως η Ellinair, η θυγατρική ελληνική αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί πολλούς προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ellinair, της οποίας ηγείται ο Γιάννης Μουζενίδης, υιός του Μπόρις, προ εβδομάδων ενισχύθηκε κεφαλαιακά μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 4 εκατ. ευρώ. Όμως, είναι άγνωστο το πως θα επηρεασθεί ο αεροπορικός φορέας από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Mouzenidis Travel. Τυχαίο ή όχι, το τελευταίο 48ωρο η Aeroflot ανακοίνωσε εκπτωτικά αεροπορικά πακέτα για το δρομολόγιο Μόσχα – Αθήνα με την τιμή του εισιτηρίου μετ΄επιστροφής να διαμορφώνεται στα 318 ευρώ. Το εάν τα φθηνά εισιτήρια θα λειτουργήσουν υπέρ της χώρας μας μέλλει να φανεί. Τέλος, η στήλη δεν μπορεί να μην αναφερθεί σε αναφορές βορειοελλαδιτών φίλων της που υποστηρίζουν πως ο Ιβάν Σαββίδης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Mouzenidis Travel με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι συνδέεται με πολύχρονη φιλία με την οικογένεια Μουζενίδη.
Η βέλτιστη λύση για το Τέξας
Tον Φεβρουάριο που μας πέρασε η TERNA DEN LLC, η αμερικανική θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που είχε εγκατεστημένα στην πολιτεία του Τέξας τα αιολικά πάρκα Fluvanna 1, Fluvanna 2/Gopher Greek και Bearkat Ι, συνολικής ισχύος 510MW βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα γεγονός ανωτέρας βίας (Force Majeure Event), που σχετιζόταν με μια πρωτοφανών διαστάσεων χιονοθύελλα. Η μη λειτουργία των τριών αιολικών πάρκων για αρκετές ημέρες λόγω του χιονιού δημιούργησε ένα έλλειμα ενέργειας αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων ημερησίως. Έτσι, στη βάση σχετικών συμβάσεων αντιστάθμισης οι αντισυμβαλλόμενοι Ηedge Providers της TERNA DEN LLC, ήτοι οι Merrill Lynch Commodities, Morgan Stanley Capital Group Inc και JPMorgan Chase Bank προχώρησαν σε τιμολογήσεις 179,4 εκατ. δολαρίων σε βάρος της για μη παρασχεθείσα ενέργεια (Liquidated Damages invoices).
Οι εν λόγω τιμολογήσεις αμφισβητήθηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και δεν έγιναν αποδεκτές, καθώς ο ελληνικός όμιλος επικαλέστηκε επέλευση γεγονότος ανωτέρας βίας. Η φύση όμως της υπόθεσης ανάγκασε τη Διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να εξετάσει τρεις πιθανές δράσεις, είτε την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια και την έναρξη δικαστικής διαμάχης, είτε την εύρεση κοινά αποδεκτής εμπορικής λύσης με τους Hedge Providers, είτε την αποεπένδυση από την TERNA DEN LLC. Τελικά, επελέγη η τρίτη λύση, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπισθεί μια και καλή και να μην σέρνεται στο μέλλον λειτουργώντας ως βαρίδι. Αυτή είναι και η πλέον λογική από οικονομικής άποψης. Επιλέγοντας την αποενοποίηση των εταιρειών που απαρτίζουν τον υπο-Όμιλο της TERNA DEN LLC η ΤΕΡΝΑ προχώρησε στην αναγνώριση λογιστικής ζημιάς ύψους 115 εκατ. δολαρίων (98,5 εκατ. ευρώ περίπου) σε επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων. Στην ουσία έχασε 115 εκατ. δολάρια, αντί των 179,4 εκατ. δολαρίων που διεκδικούσαν οι Ηedge Providers. Δηλαδή γλίτωσε 65 εκατ. δολάρια. Μιλώντας χθες στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ ο επικεφαλής του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως το «ατυχές» γεγονός της TERNA DEN LLC αντιμετωπίσθηκε «δυστυχώς, όχι αναίμακτα», αλλά με τον προσφορότερο οικονομικά τρόπο. «Η ζημία από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν καμία αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά ούτε στην Terna Energy USA Holding Group στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Περιστέρης.
Μια αποχώρηση
Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες , καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση στην οποία μετείχε η πρόεδρος της Αρχής, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη. Στο τέλος του μήνα η έμπειρη δικαστικός συνταξιοδοτείται και αφυπηρετεί από το δικαστικό σώμα μετά από μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών. Πλέον όλα δείχνουν πως ο διάδοχος της στην Αρχή για το Ξέπλυμα θα είναι συνταξιούχος δικαστικός και όχι εν ενεργεία, στη βάση σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης που ψηφίσθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση. Ο νέος επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα θα προταθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Η GRECO επιστρέφει
Η ομάδα κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς, η περίφημη GRECO, είναι σήμερα ο πληρέστερος μηχανισμός παρακολούθησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η GRECO δημιουργήθηκε το 1999 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με σκοπό τη βελτίωση της ικανότητας των μελών της να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, μεριμνώντας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στον τομέα αυτό, μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας αμοιβαίας αξιολόγησης. Μέσα σε αυτά τα 22 χρόνια η GRECO έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση ορισμένων ελάχιστων ευρωπαϊκών προτύπων για τη δημιουργία ενός νομικού και θεσμικού πλαισίου με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εντούτοις, η διαφθορά εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί 4 φορές από την GRECO και πλέον εισήλθε στον 5ο Γύρο Αξιολόγησης. Αλλά η χώρα μας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αργή στην υιοθέτηση των επισημάνσεων της GREGO, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους θεσμούς. Είναι ενδεικτικό πως ο 4ος Γύρος Αξιολόγησης της χώρας μας από την GRECO που έγινε το 2015 και είχε εστιάσει στο πολιτικό χρήμα, οδήγησε σε 19 βασικές συστάσεις. Εξ αυτών η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει ακόμη και σήμερα πλήρως τις 8. Αλλά όχι μόνον αυτό. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2019 ανάγκασε την GRECO να απευθύνει και νέες συστάσεις προς την Ελλάδα, μέρος των οποίων θα αποτελέσουν και αντικείμενο έρευνας στον 5ο Γύρο Αξιολόγησης.
Οι servicers και ο Φορέας
Στην κορυφή της ατζέντας των servicers -και πολύ λογικά- βρίσκεται ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων, που αποτελεί ένα εκ των κομβικότερων σημείων του νέου πτωχευτικού νόμου. Αυτό επανέλαβε εμφατικά χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ιntrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, για την σωστή λειτουργία του νέου πτωχευτικού πλαισίου. Όπως πληροφορούμαστε, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας δεν πρόκειται να υπάρξουν πλειστηριασμοί ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Από την άλλη, εν αναμονή του Φορέα οι ίδιοι οι servicers κάνουν τις δικές τους κινήσεις. «Εμείς χρησιμοποιούμε παράλληλα και δικά μας εργαλεία για να εντοπίσουμε και να διαφυλάξουμε τους δανειολήπτες που είναι ευάλωτοι», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, δίνοντας χαρακτηριστικά το στίγμα του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά.