Δέκα αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως τις ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος μιλώντας σε ημερίδα που οργανώθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα.
Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις:
1) Καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης θα είναι 2.000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, ενώ θα προστατεύεται από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.
2) Δεν αποτελεί υποχρέωση για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν από την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών.
3) Η περίοδος ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε χρόνια θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.
4) Η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη, στην περίπτωση οφειλέτη με πλήρη αδυναμία καταβολής.
5) Το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, την εξόφληση του οποίου πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των 20 ετών χρονικό διάστημα.
6) Στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις των τραπεζών έχουν εκχωρηθεί σε εταιρίες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνεται η συμπερίληψη τους στην αίτηση του οφειλέτη.
7) Ενισχύεται ο συλλογικός χαρακτήρας της ρύθμισης των χρεών, που άλλωστε εξυπηρετεί και το συμφέρον του οφειλέτη.
8) Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας.
9) Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταβάλει ο οφειλέτης σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.
10) Επιτρέπεται η αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική, μέχρι την έκδοση εφετειακής απόφασης.