Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι - Τα «πρωτάκια» της ΑΑΔΕ

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Έως πότε έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να  υποβάλλουν τη δήωσή τους - Ποιοι κερδίζουν και θα δουν επιστροφές - Τα «πρωτάκια» που θα κάνουν δήλωση για πρώτη φορά υποχρεωτικά. 

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι - Τα «πρωτάκια» της ΑΑΔΕ
5'

Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα του TAXISnet ώστε να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις περίπου εννέα εκατομμυρίων φορολογουμένων με τη διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

«Τυχεροί» θα είναι φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς θα δουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα «ξεφουσκωμένα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση είτε δεν πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ ένας στους τέσσερις καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα το «κουρεμένο» πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους «ξεφουσκώνουν» φέτος τον λογαριασμό της Εφορίας.

Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται με ρυθμούς ...«χελώνας» καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 846.404 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ., τα 1.146.319 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν (για κάθε σύζυγο εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό) τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Το 26,45% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, για 303.164 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 166,03 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 550 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

Το 56,71% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020.

Συγκεκριμένα, 650.037 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο έδειξαν ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Για το 16,85% των φορολογουμένων ή 193.118 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.335.651 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους. 82.923 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Τα «πρωτάκια» της ΑΑΔΕ

Ξεχωριστή δήλωση από τους γονείς τους φέτος θα πρέπει να υποβάλλουν οι νέοι που έχουν να δηλώσουν οποιοδήποτε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εντός του 2020.

Για πρώτη φορά θα πρέπει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση φέτος οι 18χρονοι εφόσον έχουν να δηλώσουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα, όπως είναι οι φοιτητές που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα, ακόμα και από τόκους καταθέσεων.

Ποιοι 18χρονοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, νέος ή νέα που έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • Απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες,
    υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • Ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
  • Προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Όσοι νέοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ, θα μπορούν να το λάβουν μέσω του myaadelive. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε οριζόντιο lockdown, μπορεί όμως να έρθουν τοπικά μέτρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή