Γιατί εν μέσω πληθωριστικού κύματος οι επενδυτές δεν αγοράζουν χρυσό

Η άνοδος του πληθωρισμού και η αδυναμία του δολαρίου δεν έχουν οδηγήσει σε ράλι την τιμή tου χρυσού, όπως συνέβαινε σε παρόμοιες περιστάσεις στο παρελθόν.
Pixabay

Σήμερα η τιμή του χρυσού ανέχεται στα 1.800 δολάρια η ουγκιά μακριά από το ιστορικό υψηλό των 2.072 δολαρίων ανά ουγκιά, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις καλπάζουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει στις περισσότερες χώρες από τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε στα μέσα του 2020, λόγω επιδράσεων βάσης, αλλά και λόγω της αναθέρμανσης της καταναλωτικής ζήτησης με το άνοιγμα των οικονομιών, της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, περιορισμών σε ορισμένους κλάδους και διαταραχών στο εμπόριο.

Οι οικονομολόγοι των κεντρικών τραπεζών αναμένουν εξασθένιση των πιέσεων στις τιμές μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η παραγωγική δυναμικότητα των οικονομιών θα επανέρχεται και ο κλάδος των υπηρεσιών θα ανακτά το χαμένο έδαφος, υπό την προϋπόθεση ότι και η άνοδος των μισθών θα είναι περιορισμένη.

Παρά την πίεση που παρατηρείται στις τιμές, η νομισματική πολιτική παγκοσμίως εξακολουθεί να δρα υποστηρικτικά προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σημαντική είναι η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση του ευνοϊκού περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, παρά τις πρόσκαιρες υπερβάσεις των στόχων για επίπεδο πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Συγκριμένα, η FED, πρόσφατα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος, στο 3%, αρκετά υψηλότερα από το 2,2% που είχε προβλέψει τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας, επιδιώκοντας τη σημαντική μείωση του επιπέδου της ανεργίας. Και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη διατήρηση της υποστηρικτικής πολιτικής της για την Ευρωζώνη, θέτοντας στόχο 2% για τον πληθωρισμό.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι επενδυτές δεν θεωρούν πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά για πολύ και ως εκ τούτου δεν τοποθετούνται στο χρυσό με την λογική του επενδυτικού καταφυγίου.