Το «πράσινο» ομόλογο, η σχέση Prodea – ΕΤΕ, η Ambrosia και το «brain regain»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «πράσινο» ομόλογο, η σχέση Prodea – ΕΤΕ, η Ambrosia και το «brain regain»
5'

Η Prodea και οι ανάδοχοι

Έξι εκατομμύρια λόγους έχουν οι ανάδοχοι του «πράσινου» ομολόγου της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η δημόσια προσφορά του επταετούς χρεογράφου, ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Η εγγραφή των επενδυτών μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών ξεκινά μεθαύριο 14 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου. Σύμβουλοι της έκδοσης και συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Eurobank. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Optima Bank και η Euroxx Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι συνολικές δαπάνες της έκδοσης των 300 εκατ. ευρώ εκτιμώνται σε περίπου 8,31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν στις προμήθειες αναδοχής και διάθεσης των ομολογιών, για την αμοιβή των συμβούλων έκδοσης και για τις προμήθειες συντονισμού. Ποσό μέχρι 644,5 χιλ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε δαπάνες που σχετίζονται με την έκδοση, όπως κόστος εκτύπωσης και διανομής του ενημερωτικού δελτίου, προβολή της έκδοσης, κ.α., σχεδόν 323 χιλ. ευρώ θα κατευθυνθούν για δαπάνες που σχετίζονται με τους έκτακτους ελέγχους (οικονομικός και νομικός έλεγχος), ενώ 30 χιλ. ευρώ θα δοθούν για τις αμοιβές των συμβούλων του «πράσινου» ομολόγου (σύμβουλος σύνταξης πλαισίου πράσινου ομολόγου και πάροχος εξωτερικής διασφάλισης).

Τα 195 ακίνητα της ΕΤΕ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ για την σχέση της με την Εθνική Τράπεζα. Όπως σημειώνεται σχετικά, η Εθνική Τράπεζα νοικιάζει από την Prodea 195 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 296.697 τ.μ.. Το συνολικό μηναίο μίσθωμα για τα ακίνητα αυτά ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ. Αν και οι συμβάσεις μίσθωσης της Εθνικής Τράπεζας λήγουν στα τέλη του 2038, η Εθνική έχει παραιτηθεί από τα εκ του νόμου δικαιώματά της να καταγγείλει τις μισθώσεις πρόωρα. Αντί αυτού έχει συμφωνήσει με την Prodea ένα «Μηχανισμό Ευελιξίας». Σύμφωνα με αυτόν το «Μηχανισμό Ευελιξίας» η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να εκκενώσει κάποια από τα μισθωμένα ακίνητα μεταξύ του τέταρτου και του 15ου έτους διάρκειας της μίσθωσης, ήτοι για τα έτη 2017-2028, με έγγραφη ειδοποίησή της προς την Prodea, 12 μήνες πριν. Ο αριθμός των ακινήτων που μπορεί να εκκενωθούν κάθε χρόνο, περιορίζεται σε ακίνητα το μίσθωμα των οποίων ανέρχεται σε 572 χιλ. ευρώ. Μετά την παρέλευση του 15ου έτους της διάρκειας της μίσθωσης (δηλαδή από το 2028), η Εθνική θα δικαιούται να καταγγείλει κάποιες από τις σχετικές μισθώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα που μισθώνει για το υπόλοιπο της διάρκειας των σχετικών συμβάσεων αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 35% του συνολικού βασικού μισθώματος (το 35% των 68,9 εκατ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική έχει το δικαίωμα να ανανεώσει τη διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης και να παρατείνει τη διάρκειά τους για δέκα έτη έως τα τέλη του 2048.

Το στοίχημα Premia για την Ambrosia

Η αύξηση κεφαλαίου της Premia Property, με εισφορές ακινήτων και μετρητά συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ambrosia Capital Hellas ΑΕΠΕΥ. Η boutique χρηματιστηριακή που τρέχουν οι Τάσος Αστυφίδης και Σταύρος Ανάγνου και η οποία έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα μόλις πριν από 106 ημέρες, είναι ο κύριος ανάδοχος της ΑΜΚ της Premia Property. Η Ambrosia έχει αναλάβει να παρέχει συνδρομή προς την Premia Property σε σχέση με την πραγματοποίηση της όλης διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης και έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση στη διάθεση 28.135.564 εκ των 32.996.676 νέων μετοχών. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των νέων μετοχών με καταβολή μετρητών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, θα ανέλθουν σε 47,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση, ύψους έως 1,67 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 1,67 εκατ. ευρώ οι προμήθειες αναδοχής, δηλαδή η αμοιβή της Ambrosia Capital Hellas ΑΕΠΕΥ θα ανέλθει σε 945.000 ευρώ.

100 εκατ. στεγαστικά σε έναν μήνα

Κάτι κινείται έντονα στο real estate και οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν πιάσει το νόημα. Λίγο η αύξηση της ζήτησης, λίγο οι τιμές που «τσιμπάνε», λίγο ο συνδυασμός τσουχτερών ενοικίων και χαμηλών επιτοκίων, ολοένα και περισσότεροι χτυπούν τις πόρτες των τραπεζών για νέα δάνεια. Έτσι, όπως πληροφορείται η στήλη, οι συνολικές εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, ποσό που είχαν πολλά χρόνια να δουν οι τραπεζίτες. Βέβαια, ακόμα δεν έχει καμία σχέση με το 1 δισ. ευρώ το μήνα που έδιναν στις καλές εποχές, σίγουρα όμως είναι μεγάλη πρόοδος. Και, όπως μαθαίνουμε, επειδή έχει ανοίξει η όρεξη, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να χοντρύνει το παιχνίδι, με νέα προϊόντα και ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Επαναπατρισμοί λόγω φοροελαφρύνσεων

Μεγάλο κίνητρο είναι εν τέλει οι φοροελαφρύνσεις που θέσπισε η κυβέρνηση για όσα στελέχη επιστρέφουν από το εξωτερικό. Πρόσφατα, μεγάλη επιχείρηση από τον κλάδο της ενέργειας έκανε «μεταγραφή αεροδρομίου» φέρνοντας στέλεχος από το Λονδίνο με πολυετή εμπειρία σε έναν από τους κορυφαίους οίκους του πλανήτη. Το εν λόγω στέλεχος πριν κάποια χρόνια δεν σκεφτόταν καν να έρθει στην Ελλάδα, αλλά ο συνδυασμός του Brexit, με τα επιπλέον χρήματα που θα του μένουν στην «τσέπη» λόγω των φοροαπαλλαγών, του άλλαξαν γνώμη. Και δεν είναι ο μόνος καθώς, όπως πληροφορείται η στήλη, έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δεκάδες σιωπηρές μεταγραφές στελεχών, κυρίως από την Αγγλία προς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τράπεζες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή