Κορονοϊος: Είστε εργαζόμενος και έχετε νοσήσει; Πότε και πώς επιστρέφετε στην εργασία σας
Ο γνωστός δικηγόρος - εργατολόγος κ. Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr και διευκρινίζει τι ισχύει για όσους εργαζόμενους νοσήσουν από τον κορονοϊό.
Εφόσον κάποιος εργαζόμενος οφείλει, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας να τεθεί σε περιορισμό -καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση, ο εργοδότης:
● Μπορεί να καθορίσει ότι η εργασία που παρέχεται από το συγκεκριμένο εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
● Αν δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία, ο εργοδότης μπορεί μετά το πέρας της καραντίνας του εργαζομένου, να τον απασχολεί σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου ωραρίου κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, έως τη συμπλήρωση των μισών ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
● Ο ανωτέρω χρόνος εργασίας του μισθωτού με τον οποίο αναπληρώνεται η απουσία του, δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία σε περίπτωση μερικής εργασίας.
Έτσι, ο εργαζόμενος δεν λαμβάνει προσαύξηση ή αμοιβή για επιπλέον εργασία.
● Ο εργοδότης καταβάλει κανονικά αποδοχές στον εργαζόμενο κατά το διάστημα παραμονής του σε περιορισμό.
► Χορήγηση άδειας καραντίνας 14 ημερών, με αναπλήρωση 1 ώρας ημερησίως των μισών εργάσιμων ωρών απουσίας.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 15 του ν.4722/2020: «1. Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:
α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας της περ.α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 6), ή
β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με την περ. α), να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.
Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μιχαηλίδου: Λάθος μου η αναφορά σε απόλυση όσων δεν εμβολιαστούν – Δεν θα υπάρξει τέτοια ρύθμιση