Ένεση ρευστότητας 2,26 δισ. ευρώ για 826.435 επιχειρήσεις

Ένεση ρευστότητας 2,26 δισ. ευρώ παίρνουν πάνω από 826.435 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και από τον Μάρτιο του 2020, που ξέσπασε η υγειονομική κρίση μέχρι και σήμερα, έχουν αφήσει χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένεση ρευστότητας 2,26 δισ. ευρώ για 826.435 επιχειρήσεις
INTIME
2'

Όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη της πανδημίας μπορούν από το επόμενο έτος να εξοφληθούν σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα αρχίσει να «μετρά» από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ μέχρι τότε όλα τα κορωνοχρέη παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

Τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας, η οποία πήρε το πράσινο φως από τους θεσμούς, ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα βασικά «κλειδιά» που ανοίγουν την ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των κορωνοχρεών είναι τα εξής:

1) Οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση: Στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών εντάσσονται μόνο επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία. Συγκεκριμένα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
  • Ανεργοι εγγεγραμμένοι για όλο το διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 826.435 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

2) Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν πάσης φύσεως φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

3) Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες όπως ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης.

4) Οι πληττόμενοι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εξόφληση των οφειλών τους σε έως 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση θα «τρέξει» από το επόμενο έτος με την καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

5) Οι πληττόμενοι οφειλέτες που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. τις 100 ή τις 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου 2021.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή