«Πυρετός» στα συμβολαιογραφεία για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων

«Οργασμός» επικρατεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία με τους συμβολαιογράφους να μην προλαβαίνουν να συντάσσουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. 
INTIME

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών άναψε φωτιές σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων αλλά και σε φορολογούμενους που θέλουν να γράψουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά υποβάλλονται ηλεκτρονικά περίπου 500 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Δηλώσεις, που αφορούν μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς οι δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές υποβάλλονται χειρόγραφα στις Εφορίες.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν» τα χέρια τους βλέποντας τις εισπράξεις να αυξάνονται και να στηρίζουν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή του έτους, εν μέσω πανδημίας και lockdown, οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων ξεπέρασαν τις 105.500 όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μόλις 72.000 και ανέρχονταν σε 98.500 το πρώτο εξάμηνο του 2019. Πάνω από 65.000 συναλλαγές αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να περιμένουν «έκρηξη» μέχρι το τέλος του έτους λόγω και των ηλεκτρονικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης. Μόνο τον Ιούνιο υποβλήθηκαν πάνω από 13.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δηλαδή περισσότερα από 13.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 6.000 e-δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν ήδη τα 13 εκατ. ευρώ. Από τις 29 Ιουνίου 2021 που οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, έξι στους δέκα συμβολαιογράφους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον μια δήλωση για αγοραπωλησία ακινήτου. Σύμφωνα με τα Νέα, το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές, όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Συμβολαιογράφοι και ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να αποφύγουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες τιμές ζώνης.

Στις 7.635 περιοχές - ζώνες που οι τιμές τράβηξαν την ανηφόρα οι φόροι μεταβίβασης θα κάνουν άλμα από το 2022. Για παράδειγμα για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 1.700 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα, σε έξι μήνες θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα στο Λαγονήσι με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής από 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 1.450 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. από 2.250 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα εκτοξευτεί στα 4.350 ευρώ στις αρχές του 2022 (αύξηση φόρου 93%).

Στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%). Για μια τέτοια μεταβίβαση, ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο να «τρέξει» έως το τέλος του έτους.

Μετά και τα αποκαλυπτήρια των 13.808 αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους περίπου 5 μήνες (σ.σ. ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας) για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να γλιτώσουν φόρους και έξοδα.

Με την αύξηση της τιμής ζώνης, δεν αυξάνεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα αγοραπωλησίας ενός ακινήτου τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ακόμη και στις γονικές παροχές αλλά και στην απόκτηση πρώτης κατοικίας που ο φόρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενικός λόγω του αφορολόγητου ορίου τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο κ.λπ.) θα φουσκώσουν από το 2022. Οπότε και πάλι ισχύει ο κανόνα πως στις περιοχές που αυξάνεται η τιμή ζώνη, συμφέρει τους φορολογούμενους να σπεύσουν για την απόκτηση ή γονική παροχή ακινήτου.

Στις περιοχές που μειώνεται η τιμή ζώνης οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές μπορούν να περιμένουν. Για διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη όπου η κατώτερη τιμή μειώνεται κατά 20% από τα 1.750 ευρώ στα 1.400 ο φόρος μεταβίβασης είναι σήμερα 6.300 ευρώ και μειώνεται σε 5.040 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα κερδίσει 1.260 ευρώ αν περιμένει να κάνει τη συγκεκριμένη μεταβίβαση μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.