Εκκλησιαστική Περιουσία : Νέοι διαγωνισμοί για ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί και ο τρόπος αξιοποίησης κάθε οικοπέδου (π.χ. ξενοδοχεία, malls, κατοικίες κ.ά.) και παράλληλα θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη διεθνούς συμβούλου, ο οποίος θα επιβλέψει την όλη διαδικασία και θα αξιολογήσει τις προσφορές.
Όσον αφορά στα ατακτοποίητα οικόπεδα (περίπου 18) – για τα οποία επίσης είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος –, αποφασίστηκε να «παγώσει μέχρι νεωτέρας» η εκποίησή τους, μετά τις διαφορετικές γνώμες που εκφράστηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι δηλώνουν στα Νέα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, επισημαίνοντας πως υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη φάση από διάφορους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται πως κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περίπου 250 σχήματα έδωσαν το «παρών» και πήραν τους σχετικούς φακέλους.
Η μεγαλύτερη ζήτηση εστιάζεται στα οικόπεδα των νότιων προαστίων της Αττικής που βρίσκονται εγγύτερα στο παραλιακό μέτωπο, καθώς και στα παραθαλάσσια ακίνητα της συμπρωτεύουσας, τα οποία εκτιμάται πως μπορούν να αποφέρουν περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερες αποδόσεις.
Παράλληλα με την ακίνητη περιουσία εξετάζονται και άλλοι τρόποι για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα της Εκκλησίας που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, προκειμένου να υπάρχει σταθερή ροή εσόδων και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη συνεισφορά των πιστών… στο παγκάρι, είναι η επέκταση στα φωτοβολταϊκά και στη διαχείριση χώρων στάθμευσης που μπορούν να αποφέρουν καρπούς.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες, όταν και θα έχουν ωριμάσει οι διαβουλεύσεις και οριστικοποιηθεί το περίγραμμα των δράσεων που θα αναληφθούν. Η Εκκλησία επενδύει πολλά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» που άνοιξε η πανδημία στα οικονομικά των κατά τόπους μητροπόλεων, αλλά και να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό της έργο.
Σε επόμενη φάση θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες και για τα λεγόμενα «φιλέτα» της εκκλησιαστικής περιουσίας, μεταξύ των οποίων το ακίνητο των 80 στρεμμάτων (ορφανοτροφείο θηλέων) απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και τα 1.000 και πλέον στρέμματα στη Φασκομηλιά, δηλαδή μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς προέχει να επιλυθεί μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα.