Συνάντηση Σταϊκούρα – Ντόναχιου στο υπουργείο Οικονομικών
Στο επίκεντρο της συνάντησης Σταϊκούρα - Ντόναχιου θα βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το 2022, μια συζήτηση η οποία αναμένεται να ανοίξει στην ΕΕ μετά τον Σεπτέμβριο, η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία συνδέεται με την εκταμίευση δόσης, αλλά και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.
Με αφορμή το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως «καθώς βγαίνουμε από την κρίση και ανοίγουμε τις οικονομίες μας, υπάρχει μια αλλαγή στις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και χρειαζόμαστε όλο και περισσότερες πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε, να αναπτυχθούμε και να προσαρμοστούμε».
Καθοριστικό παράγοντα για το πού θα «κάτσει η μπίλια» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος αποτελεί η πορεία του τουρισμού, ειδικά κατά τον μήνα Αύγουστο. Αν και οι κρατήσειςδημιουργούν κάποια σημάδια αισιοδοξίας, το υγειονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο.
Οι θεσμοί συμφωνούν μεν με τις κυβερνητικές πολιτικές αλλά συστήνουν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και άμεση και πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και των υπόλοιπων πακέτων κοινοτικών κονδυλίων που δρομολογούνται για τη χώρα. Βάζουν στο τραπέζι και άλλες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού, με τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και με την εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας.
Ο επόμενος απολογισμός από πλευράς Κομισιόν αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. Αφορά αφενός τα πορίσματα παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου τις νέες διαβουλεύσεις για τη χάραξη του προϋπολογισμού του 2022.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «θα μπορέσουμε να περάσουμε τις όποιες αναταράξεις σε υγειονομικό πεδίο εξακολουθούν να υφίστανται με τις λιγότερες δυνατές αμυχές στο επίπεδο της οικονομίας». Οπως δήλωσε (Alpha, 98,9), η κανονικότητα έχει επανέλθει σε σημαντικό ποσοστό, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία των διεθνών αφίξεων, τα οποία δείχνουν «μια κάμψη -42% τις τελευταίες επτά ημέρες σε σχέση με το 2019, όταν βρισκόμασταν στο -49% πριν από μία εβδομάδα και στο -61% στις 28 Ιουνίου. Οι εσωτερικές πτήσεις βρίσκονται στο -25,5% σε σχέση με το 2019 και έχει καλυφθεί το 75% εκείνης της χρονιάς».
Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «το lockdown δεν είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Και δεν αντέχει ένα lockdown ούτε η πραγματική οικονομία ούτε τα δημόσια οικονομικά».