Προς ριζική αναθεώρηση ο ΕΝΦΙΑ – Ομάδα εργασίας ανέλαβε τις αλλαγές
Πατάει γκάζι το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με βασική επιδίωξη την αποφυγή φορολογικών επιβαρύνσεων και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, εφόσον το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών 18μελής ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία αναλαμβάνει την διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Το βασικό ζητούμενο είναι η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για το 55% της επικράτειας της χώρας να μην προκαλέσουν αυξήσεις και στα ποσά του φόρου αυτού που θα κληθούν να καταβάλουν 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για το 2022.
Απαιτείται λοιπόν να γίνει παρέμβαση στα κλιμάκια υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ώστε το εύρος κάθε κλιμακίου να αυξηθεί σημαντικά και, ακόμη και μετά από αύξηση των τιμών ζώνης κατά σημαντικά ποσοστά, να μη λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της μετάβασης σε υψηλότερο κλιμάκιο με μεγαλύτερο συντελεστή φόρου.
Παράλληλά, η ομάδα εργασίας θα μελετήσει το κατά πόσον μετά την αναπροσαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, αλλά και τις νέες εντάξεις 3.500 περιοχών, υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, για περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, αλλά και περιθώρια για να καταργήσει πλήρως τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το 2022 ή σταδιακά σε διάστημα δύο χρόνων.
Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου -αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης- συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών οι νέες εντάξεις 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα φέρουν πρόσθετα στα κρατικά ταμεία περί τα 350 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει τις σχετικές αλλαγές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.