Standard & Poor’s: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες

Καλά και κακά νέα για τις ελληνικές τράπεζες επιφύλασσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και στην οποία περιγράφει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες, εστιάζοντάς στα αδύναμα κεφάλαια, στη χαμηλή κερδοφορία και στον περιορισμένο ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων.

Η Standard & Poor’s για τις ελληνικές τράπεζες
Καλά και κακά νέα για τις ελληνικές τράπεζες επιφύλασσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
AP
2'

Σύμφωνα με την έκθεση Global Banking Outlook της Standard & Poor’s οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν την προσεχή τριετία, υποστηριζόμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την οικονομική ανάπτυξη να ξεπερνά το μέσο όρο της ευρωζώνης. Σε αυτό το περιβάλλον και με τη βοήθεια του μηχανισμού του «Ηρακλή» και του νέου πτωχευτικού πλαισίου, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. Υπογραμμίζεται πάντως πως οι επιπτώσεις από την πανδημία θα καθορίσουν τον ρυθμό της δραστηριότητας στην πωλήσεις εξασφαλισμένου χρέους από τις τράπεζες και την ικανότητα πληρωμών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των οποίων τα καθαρά ίδια κεφάλαια έχουν γίνει αρνητικά με την πάροδο των ετών.

Στο σημείο αυτό ο οίκος επισημαίνει πως η αβεβαιότητα όσον αφορά στον ρυθμό ανάκαμψης εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένης της εμφάνισης διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα, επιδρώντας στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.

«Η οικονομία θα ανακάμψει κατά σχεδόν 5% το 2021. Οι οικονομικές επιδόσεις θα παραμείνουν ισορροπημένες, τροφοδοτούμενες κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Ωστόσο, δεν αναμένουμε ότι οι τουριστικές εισπράξεις του 2021 θα ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019. Θα υπάρξει αυξημένο κόστος κινδύνου για τους επόμενους 12-18 μήνες. Αυτό αντανακλά τις πρόσθετες προβλέψεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εκποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τα δάνεια που τελούν υπό καθεστώς αναστολής πληρωμών, όπου αναμένουμε ποσοστό αθέτησης πληρωμών κοντά στο 25%», αναφέρει η έκθεση.

Η Standard & Poor’s αναμένει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο συστήματος θα πέσει κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ επισημαίνει και πως οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες περιορίζονται.

Όπως σημειώνεται, το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και σημαντική εξοικονόμηση κόστους, χάρη στη μείωση των υποκαταστημάτων και του προσωπικού που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα βοηθήσουν στη στήριξη της κερδοφορίας της κατώτατης γραμμής, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. «Η πίεση στα περιθώρια κέρδους και στα έσοδα από προμήθειες θα επικρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022», τονίζεται στην έκθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή