Υψηλές πληρότητες καταγράφουν τα Airbnb τον Δεκαπενταύγουστο
Πρόκειται, για ενθαρρυντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη διάθεση ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών να ταξιδέψουν, τηρώντας τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται/διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του ΕΟΤ και τα οποία παρουσιάζουν τα Νέα, στα νησιά των Κυκλάδων για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου οι προκρατήσεις είναι στα ύψη, φθάνοντας στο 94% στη Μύκονο, στο 98% στη Σαντορίνη, στο 99% στην Πάρο, στη Νάξο, στη Μήλο και στην Τήνο (που παραδοσιακά έχει την τιμητική του), και στο 100% στην Ιο και στην Αμοργό.
Εξίσου υψηλά και οι πληρότητες στα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων, με τη Ρόδο να φθάνει στο 94%, την Κω στο 95% και την Πάτμο στο 100%. Από εκεί και πέρα, στη Σκιάθο οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96%, στη Σκόπελο το 98%, στη Ζάκυνθο το 95%, στην Κεφαλλονιά το 97%, στην Ιθάκη το 100%, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην Κρήτη όπου αγγίζει το 96% για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας. Να σημειωθεί πως η Κρήτη διαθέτει εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες 13.965 ακίνητα τόσο σε παραθαλάσσιους προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα, τον μεγαλύτερο αριθμό σε όλη την Ελλάδα.
Στα ύψη είναι οι πληρότητες και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστή την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική. Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου οι προκρατήσεις αγγίζουν το 99% και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92%.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι προκρατήσεις στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς φθάσουν στο 87%, ενώ στη Χαλκιδική το 81%. Κεντρικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του αξιόλογου οδικού δικτύου που τη συνδέει με την Αθήνα.
Kινητικότητα καταγράφεται και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ στον τουριστικό χάρτη αρχίζει να μπαίνει η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας και η αμμώδης ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα η Κυλλήνη και η Κουρούτα.
Η Χαλκιδική παραμένει η βασική επιλογή για τους Βορειοελλαδίτες αλλά και για τους βαλκάνιους τουρίστες. Ηδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μία ή/και δύο διανυκτερεύσεις χτυπάει «κόκκινο», ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς τη Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες - τριήμερες εξορμήσεις.
Ποικιλία τιμών
Όσον αφορά στο κόστος διαμονής, ποικίλει ανάλογα με την περιοχή, την ποιότητα και το μέγεθος του καταλύματος. Ενδεικτικά, αυτή την περίοδο στη Μύκονο η διαμονή φθάνει ακόμη και τις 2.403 ευρώ την ημέρα για κατοικία 110 τ.μ.,, ενώ στην περιοχή Καμάρι της Σαντορίνη φθάνει στα 1.530 ευρώ για κατοικία 35 τ.μ.
Πιο προσιτές είναι οι τιμές στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο στη μέση ελληνική οικογένεια.
Σύμφωνα πάντοτε με στοιχεία του E-Real Estates για ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες) που μπορούν να φιλοξενήσουν 2 ενηλίκους και 2 παιδία έως 12 ετών, στα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου, όπως τα Σύβοτα και η Πάργα, το κόστος για πέντε διανυκτερεύσεις από 13 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου κυμαίνεται από 530 ευρώ έως 1.125 ευρώ, και συγκεκριμένα στην Πάργα για κατοικία 80 τ.μ. διαμορφώνεται στα 730 ευρώ, ενώ στα Σύβοτα για κατοικία 45 τ.μ., διαμορφώνεται στα 745 ευρώ.
Από εκεί και πέρα από 330 ευρώ (Ουρανούπολη) μέχρι 805 ευρώ (Ποσείδι) κυμαίνονται οι τιμές στη Χαλκιδική ενώ στα παραθαλάσσια μέρη του Νομού Αττικής ξεκινάει από 425 ευρώ (Αρτέμιδα) και φθάνουν μέχρι και τα 1.784 ευρώ (Πόρτο Ράφτη).