Η Εκκλησία της Ελλάδας προχωρά στην ασφάλιση ακινήτων της
Μετά την απόφαση για επανεκκίνηση της προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας της, η Εκκλησία της Ελλάδας προχωρά τις διαδικασίες για την ασφάλιση των ακινήτων της. Πρόκειται για 98 αστικά και επαγγελματικά ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, τα οποία εκτιμάται πως θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), προχώρησε στην προκήρυξη δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ασφάλιση εκκλησιαστικών ακινήτων, συνολικής έκτασης περίπου 115.000 τ.μ. με ημερομηνία διενέργειας της διαδικασίας την 9η Σεπτεμβρίου 2021.
Όπως προκύπτει από τους όρους της προκήρυξης, «η συνολική ασφαλιζόμενη αξία είναι 117,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 110 εκατ. ευρώ αφορούν στην αξία των ακινήτων και τα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν στην απώλεια ενοικίων».
Η ασφαλιζόμενη αξία για τις κατοικίες υπολογίζεται προς 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και προς 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες και λοιπούς χώρους» ενώ οι ασφαλιστικές καλύψεις αφορούν σε ασφάλιση κατά πυρός, σεισμούς και λοιπών συμπληρωματικών κινδύνων, με τη διάρκεια συμβολαίου 31/12/2021 έως 31/12/2022.
Ανάμεσα στα 26 επαγγελματικά ακίνητα που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη ξεχωρίζουν η έκταση της Λίμνης της Βουλιαγμένης (877 τ.μ.), το γνωστό παραλιακό κέντρο διασκέδασης Island (1.700 τ.μ.), ακίνητο 12.730,84 τ.μ. στη Μητροπόλεως 15 στην Αθήνα (στεγάζεται το ξενοδοχείο Electra Metropolis) και το Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας (άνω των 5.100 τ.μ.).
Η παραπάνω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Εκκλησίας να προχωρήσει – σε πρώτη φάση – στην αξιοποίηση περίπου 20 τακτοποιημένων οικοπέδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως από τα μέσα Οκτωβρίου και έπειτα θα ξεκινήσουν να προκηρύσσονται οι σχετικοί διαγωνισμοί, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να μπορούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, επισημαίνοντας στα Νέα πως υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη φάση από διάφορους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται πως κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περίπου 250 σχήματα έδωσαν το παρών και πήραν τους σχετικούς φακέλους.
Η νέα προσπάθεια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν είναι ανέφελη, αλλά συναντά και αντιδράσεις. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ήταν ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την επιχειρούμενη μεταβίβαση των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων ευθύνης του. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το δημοτικό συμβούλιό του αποφάσισε ομόφωνα την επανεπιβολή ρυμοτικής απαλλοτρίωσης, σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Εάν η διοίκηση δεν υλοποιήσει την απόφαση, τότε ο Δήμος σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.