Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, το επενδυτικό «ραντάρ» Καραμούζη και η συνταγή της απλότητας

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, το επενδυτικό «ραντάρ» Καραμούζη και η συνταγή της απλότητας
6'

Κίνητρα για συγχωνεύσεις

Παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα αναπτυξιακό πακέτο φορολογικών παρεμβάσεων εν όψει της ΔΕΘ, με σκοπό να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και να προσελκύσει επενδυτές. Με την επίβλεψη του Αλέξη Πατέλη, του οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αποκωδικοποίησης των προβληματισμών και των βλέψεων επίδοξων επενδυτών. Στη βάση αυτή, αποφασίσθηκε να προωθηθεί η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 22% στο 11%, για μία πενταετία, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που δεν θα φορολογηθεί θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις και δεν θα διανεμηθεί ή θα κεφαλαιοποιηθεί. Ποιοι θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από μια τέτοια εξέλιξη; Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019 – περίοδο που δεν είχε ενσκήψει η πανδημία- εντοπίζει εύκολα τους δυνητικά ωφελούμενους των κυβερνητικών κινήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 12 δισ. ευρώ το 2019, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ προέκυψαν από 85 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συνολική αξία συναλλαγών σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2019 ήταν αυτοί της ακίνητης περιουσίας (15,6%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (14,1%), των τροφίμων και ποτών (12,5%) και της ναυτιλίας (12%). Οι δε κλάδοι της υγείας και της ενέργειας συγκέντρωσαν το 6,7% και 5,8% των συνολικών συναλλαγών αντίστοιχα. Να σημειωθεί πως οι μη τακτικές συναλλαγές όπως οι αποεπενδύσεις , οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και οι συναλλαγές αναδιάρθρωσης, δεν αποτελούν πλέον τη βάση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως στα μνημονιακά χρόνια, οπότε τα εξεταζόμενα φορολογικά κίνητρα θα έχουν ξεκάθαρα θετική επίπτωση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Οι μπίζνες του Νίκου Καραμούζη

Δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες εταιρείες έχει «ξεψαχνίσει» ο δαιμόνιος Νίκος Καραμούζης, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε την άντληση κεφαλαίων για το fund του και τώρα καλείται να τα επενδύσει προς όφελος των μετόχων του. Και η αναζήτηση έπιασε τόπο, καθώς εξαγόρασε την Engie Hellas, μια από τις κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με το Facility Management στην Ελλάδα. Προφανώς ο έμπειρος πρώην τραπεζίτης και νυν fund manager εντόπισε κάτι στην εταιρεία, αλλά και στον κλάδο που αυτή δραστηριοποιείται (εν μέσω πανδημίας το Facility Management βρέθηκε στο προσκήνιο). Πάντως η διαδικασία εξεύρεσης εταιρειών που να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια δεν είναι εύκολη. Και αυτό γιατί το «πάγωμα» των απαιτήσεων, αλλά και τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία έδωσαν «ανάσα» σε πολλές επιχειρήσεις, με τους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν να το παλέψουν μόνοι τους, παρά να δώσουν ποσοστό –και το management- σε ένα fund. Από την άλλη, ο ίδιος ο Νίκος Καραμούζης ξέρει πολύ καλά την αγορά και τις προοπτικές των εταιρειών και δεν βιάζεται, προτιμώντας να κάνει πιο αργά αλλά και πιο σίγουρα βήματα. Όπως πληροφορείται πάντως η στήλη, δεν αργεί πολύ η στιγμή και νέων ανακοινώσεων, που όταν γίνουν θα είναι εντυπωσιακές.

Η απλότητα του Γιώργου Ζαββού

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε πει πως «η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα». Αυτό είναι κάτι που απέδειξε στην πράξη ο υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο οποίος με συστηματική και επίπονη εργασία έδωσε λύση στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών και του κινδύνου ενεργοποίησής του σε περίπτωση ενδεχόμενων ζημιών από τα πιστωτικά ιδρύματα. Χθες η ΕΚΤ εξέδωσε γνωμοδότηση με την οποία ενέκρινε το σχέδιο διάταξης που υπέβαλε ο κ. Ζαββός σχετικά με την παροχή της δυνατότητας μετακύλισης τυχόν μη συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών σε μία χρήση, σε επόμενο φορολογικό έτος στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια φορολογικών κερδών. Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε ένα σημαντικό «αγκάθι» που λειτουργούσε ως διαρκή απειλή κρατικοποίησης για τις τράπεζες και ως δημοσιονομικός κίνδυνος για την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, ικανοποιήθηκε και το διαρκές αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, χωρίς να αναγκαστούμε να συστήσουμε μία «bad bank», κάτι το οποίο θα είχε αφενός πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και αφετέρου ήταν κάτι που δεν επιθυμούσαν οι ίδιες οι τράπεζες. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η λύση που επελέγη από το Γιώργο Ζαββό και το επιτελείο του είναι η πλέον απλή στην εφαρμογή της και ως εκ τούτου αυτή που δημιουργεί και τις λιγότερες επιπλοκές. Κάτι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιποι θεσμοί αναγνώρισαν και επαίνεσαν.

Warning από επόπτη

Αν επενδύετε στο Forex και σε CFDs μπορεί να λάβετε τηλεφωνικές κλήσεις ή mails από επιτήδειους που παρουσιάζονται ψευδώς ως εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Η Εποπτική Αρχή της Κύπρου ενημέρωσε πως πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονταν ως λειτουργοί ή εκπρόσωποι της, επικοινωνούν με επενδυτές αξιώνοντας την καταβολή αμοιβής ως αντάλλαγμα για δήθεν ανάκτηση ζημιών που υπέστησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με οντότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε επικοινωνεί με επενδυτές ή το ευρύ κοινό ζητώντας προσωπικά, οικονομικά ή άλλα στοιχεία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν έχει ούτε εξουσία ούτε αρμοδιότητα να λαμβάνει αμοιβές για οποιοδήποτε σκοπό από ιδιώτες επενδυτές, ούτε εξουσιοδοτεί οποιονδήποτε για να κάνει κάτι τέτοιο αντ’ αυτής. Ομοίως, δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε συλλογικές αγωγές, σχέδια αποζημίωσης, πληρωμές μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων, δημοσίων ή ιδιωτικών οργανισμών. Όποιος λοιπόν εμφανίζεται να υποστηρίζει κάτι τέτοιο και να δηλώνει πως εκπροσωπεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινός απατεώνας.

Οι περιπέτειες της MoonPay

Η MoonPay είναι μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που δημιουργεί υποδομές πληρωμών με κρυπτονομίσματα. Η MoonPay δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 160 χώρες και συνεργάζεται με κορυφαία πορτοφόλια, ιστότοπους και εφαρμογές για την αποδοχή πληρωμών. Ωστόσο, προχθές η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας επεφύλασσε μια δυσάρεστη «έκπληξη» στην MoonPay. Ανακοίνωσε πως δεν θα της χορηγήσει άδεια συναλλαγών για πράξεις σε εικονικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, κρίνοντας πως η MoonPay δεν πληροί τους όρους προ-αδειοδότησης που της γνωστοποιήθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2020. Ουσιαστικά της απαγόρεψε οποιαδήποτε δραστηριότητα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εντός της Μάλτας, αρχής γενομένης από την 9η Ιουλίου 2021. Ωστόσο, στην ΕΕ, οι υπόλοιπες εποπτικές Αρχές δεν μπορούν να παραβλέψουν μια τέτοια σοβαρή εξέλιξη, όπως η απόφαση των Μαλτέζικων Αρχών και αργά ή γρήγορα θα ασχοληθούν και αυτές με την εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η MoonPay είναι εταιρεία με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς μια εκ των διευθυντών της είναι η Theodora Vardi, Ελληνίδα με έντονη δραστηριοποίηση στις αγορές των crypto και blockchain.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή