Η αύξηση κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ, οι σαμπάνιες του Telis στο Πευκοχώρι και ο έλεγχος στο Χρηματιστήριο
Η αύξηση κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ
Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές και οδήγησε στην άντληση 120,5 εκατ. ευρώ, ακολουθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και η αύξηση κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εκτιμάται σε περίπου 98,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου, που εκδόθηκε στα μέσα Μαΐου 2021 για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ. Το 96,60% της κάλυψης του εν λόγω ομολογιακού δανείου έγινε από την Reggeborgh Invest BV και ακολούθησαν με μικρότερα ποσά η Optima Bank (2%), Eurobank (1%) και Εθνική Τράπεζα (0,4%). Το υπολειπόμενο ποσό των 48,6 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα διατεθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού και για υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα μπει σε ένα ενάρετο κύκλο και θα ξεπεράσει προβλήματα που προέκυψαν από λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος.
Τα λάθη του παρελθόντος
Και καθώς μιλάμε για λάθη του παρελθόντος, πήγες της στήλης μας πληροφόρησαν πως ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ τη διετία 2018-2020 έκανε την «επανεμφάνιση» του ως Εκτελεστικός Διευθυντής της νέο-ιδρυθείσας εταιρείας Kiloman Holdings συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου - Καϋμενάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία μετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποκτώντας μάλιστα σημαντικό ποσοστό. Αυτό που δεν είναι ακόμη εμφανές είναι τι στάση θα κρατήσει ο κ. Εξάρχου στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ειδικά στα προβλήματα του ΑΚΤΩΡΑ, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά. Ήταν ο ίδιος στο τιμόνι του ΑΚΤΩΡΑ το 2018 όταν η εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 132 εκατ. ευρώ, το 2019 όταν σημειώθηκαν ζημίες 155 εκατ. ευρώ και το 2020 όταν σημειώθηκαν ζημίες 182 εκατ. ευρώ. Προφανώς γνωρίζει ποιες επιχειρηματικές επιλογές, συγκυρίες και λάθη προκάλεσαν αυτές της αθροιστικές ζημίες 469 εκατ. ευρώ και ως βασικός σύμβουλος των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, εκτιμούμε πως θα θελήσει να τους διαφωτίσει σχετικά. Τέλος, ο κ. Εξάρχου είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ERI LAW με γραφεία στο Λονδίνο, Κύπρο και Αθήνα, η οποία είχε στενή συνεργασία με την ΑΚΤΩΡ τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ενημερώσει τους μεγαλομετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Μπάκο και Καϋμενάκη και για τις νομικές εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν. Θα περίμενε κανείς να εκκινήσει από τις νομικές μάχες που έχασε ή κέρδισε ο ΑΚΤΩΡΑΣ την περίοδο που εκείνος ηγείτο της εταιρείας.
Έλεγχος στο Χρηματιστήριο
Στην Grant Thornton ανέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη διενέργεια του ελέγχου των πληροφοριακών συστημάτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστήριου Αθηνών. Για το παρασκήνιο του πράγματος να σας ενημερώσουμε πως το σχετικό έργο διεκδίκησαν εκτός από την Grant Thornton και η Adacom και η Delloite, ωστόσο η Grant Thornton προσέφερε την καλύτερη προσφορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε τον εν λόγω εξειδικευμένο έλεγχο για πολλούς εποπτικά τεκμηριωμένους λόγους. Ο έλεγχος των πληροφοριακών συστημάτων του Χρηματιστηρίου είναι σημαντικός, καθώς σχετίζεται με τους λειτουργικούς κινδύνους της αγοράς, την ασφάλεια των συναλλαγών και την ασφάλεια των πληροφοριών. Για όσους δεν το γνωρίζουν τα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στο κέντρο δεδομένων της έδρας του Ομίλου της ΕΧΑΕ στη Λεωφόρο Αθηνών 110. Το κέντρο δεδομένων του Χρηματιστηρίου αποτελείται από δύο, ανεξάρτητα ως προς τη χωροθέτηση, τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και τις παρεχόμενες τεχνολογικές υπηρεσίες, «κατοπτρικά» κέντρα δεδομένων, ώστε να υπάρχει πλεονασμός (redundancy) και αυξημένη διαθεσιμότητα (high availability) διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων. Και αυτή η δομή λειτουργεί αρκετά καλά. Είναι ενδεικτικό πως κατά το 2020 υπήρξε μη διαθεσιμότητα συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑΑ συνολικής διάρκειας 5,85 ωρών (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους), ενώ παρουσιάστηκε μόνο μία περίπτωση καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης συναλλαγών αξιών και παραγώγων.
Ανοίγουν σαμπάνιες στο Πευκοχώρι
Αυτές τις ημέρες του χρόνου ο Έλληνας κροίσος Τέλης Μυστακίδης (Telis Mistakidis) συνηθίζει να τις περνά στην πολυτελή του έπαυλη στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Από χθες οι διακοπές του έγιναν ακόμη καλύτερες. Βλέπετε, ο ανήσυχος επενδυτής, κάτοχος του 2,9% της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος σιωπηρά έχει κάνει μεγάλες τοποθετήσεις στο εγχώριο real estate, έγινε χθες κατά 18 εκατ. δολάρια πιο πλούσιος, χωρίς να κουνήσει το δακτυλάκι του. Ο Telis είναι ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της Glencore Plc, της εταιρείας που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη διακίνηση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών. Και ως κάτοχος 450.175.134 μετοχών της Glencore, ήτοι του 3,38% της εταιρείας, λαμβάνει μερίσματα αστρονομικού ύψους. Στα μέσα Φεβρουαρίου η Glencore είχε ανακοινώσει πως θα διανείμει μέρισμα 0,12 δολαρίων ανά μετοχή για το 2021. Αυτό σήμαινε πως ο Telis θα λάμβανε 54 εκατ. δολάρια! Χθες ωστόσο η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε πως οι δουλειές της πάνε πρίμα και πως για αυτό θα καταβάλει πρόσθετο μέρισμα για το 2021 της τάξης των 0,04 δολαρίων ανά μετοχή. Έτσι, το συνολικά καταβεβλημένο μέρισμά της ανήλθε στα 2,8 δισ. δολάρια ή στα 0,16 δολάρια ανά μετοχή. Με την απόφαση αυτή το συνολικό μέρισμα που θα εισπράξει ο Telis από την Glencore θα ανέλθει σε 72 εκατ. δολάρια, ήτοι 18 εκατ. δολάρια αυξημένο σε σχέση με το Φεβρουάριο. Οπότε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής ανοίγουν σαμπάνιες.
Η επιτυχία του Πολ
Μια ακόμη επιτυχία για τον ο Πολ (Aπόστολο) Γομόπουλο, τον εκπρόσωπο των Hines και Henderson Park στην Ελλάδα. Ο Πολ κατάφερε να ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 4608/2019, το επενδυτικό σχέδιο «Voula Project» του επενδυτικού φορέα VHPH Properties Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Το έργο αφορά στην οικιστική – τουριστική ανάπτυξη 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας (Κτήματα Κόνιαρη). Το project θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, με χρονικό ορίζοντα τα 4 χρόνια, και η επένδυση θα φθάσει συνολικά τα 135 εκατ. ευρώ. Για τα πρακτικά να αναφέρουμε πως βασικός μέτοχος της HPH Properties Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία είναι η λουξεμβουργιανή εταιρεία HPH Artemis, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Σεμπάστιαν Μπός (Sebastian Bos, PhD), Associate Director στο τομέα Real Assets της Aztec Group.