Η παρακαταθήκη Μίχαλου, οι συνεχιστές σε ΕΒΕΑ και ΚΕΕΕ και η «μάχη» των ΑΤΜ
Η «φωνή» των Επιμελητηρίων
Η αναπάντεχη απώλεια του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνου Μίχαλου, η κηδεία του οποίου θα τελεστή σήμερα στη 1 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, ήλθε σε μια περίοδο που ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ ανέπτυσσαν σημαντικές δράσεις και διεκδικήσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ως ο βασικός συνομιλητής των επιμελητηρίων με την Πολιτεία τα τελευταία 15 χρόνια και στην περίοδο αυτή, η «φωνή» που εξέφραζε τις διεκδικήσεις των επιχειρήσεων ήταν ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Είναι ενδεικτικό πως τους τελευταίους μήνες, μέσα από τις πιέσεις των επιμελητηρίων και του ίδιου του Κωνσταντίνου Μίχαλου προέκυψαν μέτρα στήριξης για την ενίσχυση και την ανάκαμψη των κλάδων που πλήττονται εντονότερα από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, επισημάνθηκε το πρόβλημα του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, δόθηκαν λύσεις – «ανάσα» στο μεγάλο πρόβλημα των επιταγών και καταρτίσθηκαν γενναίες δράσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι συνεχιστές
Το παράδειγμα παρεμβατικότητας και διαπραγμάτευσης του Κωνσταντίνου Μίχαλου θα πρέπει να βρει συνεχιστές. Το θετικό είναι πως τα στελέχη που απαρτίζουν ήδη τις Διοικητικές Επιτροπές της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχουν και τα προσόντα και τα εχέγγυα για να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό. Στο ΕΒΕΑ, πρόεδρος αναμένεται να τοποθετηθεί ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο του αυτοκινήτου Γιάννης Συγγελίδης. Στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής ο επιχειρηματίας Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ. Η νομοθεσία που ισχύει το 2017 για τα επιμελητήρια είναι εξαιρετικά σαφής για το ρόλο των Διοικητικών Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων. Αφενός προβλέπει πως «οι αντιπρόεδροι αναπληρώνουν τον πρόεδρο κατά τη σειρά εκλογής τους», αφετέρου προβλέπεται πως «θέση μέλους της Διοικητικής Επιτροπής που κενώθηκε συμπληρώνεται κατόπιν ψηφοφορίας στο Διοικητικό Συμβούλιο εντός 15 ημερών από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που ανήκει στον ίδιο συνδυασμό. Αυτό σημαίνει πως οι κ.κ. Συγγελίδης και Μασούτης θα πρέπει να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα πριν από το τέλος Αυγούστου.
Στη βεράντα του Ποσειδωνίου
Τραπεζίτες και fund managers βρέθηκαν το βράδυ του Σάββατου να διασκεδάζουν στο The Palms Bar, στη βεράντα του ιστορικού ξενοδοχείου Ποσειδώνιο στις Σπέτσες. Ο πλέον αναγνωρίσιμος τραπεζίτης ήταν ο Νίκος Καραμούζης, ο πρώην πρόεδρος της Eurobank και νυν πρόεδρος της Grant Thornton και ιδρυτής και επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, του πρώτου ελληνικού επενδυτικού Ταμείου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, το οποίο έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 142,5 εκατ. ευρώ. Σε διπλανή παρέα βρισκόταν ο άλλοτε επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος, ο οποίος σήμερα «τρέχει» το Family Office Consulting Firm, London Alfa. Σε κάθε περίπτωση, ο ελαφρύς βορειοανατολικός άνεμος που δρόσιζε τη βεράντα του Ποσειδωνίου και τα cocktails του The Palms Bar (το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υψηλής αισθητικής bar του Mayfair του Λονδίνου) χάρισαν ένα ευχάριστο Σαββατόβραδο στους θαμώνες.
Η «μάχη» για τα ΑΤΜ
Αν και σε διακοπές, οι διοικήσεις των τραπεζών γίνονται αποδέκτες παραπόνων για το κλείσιμο υποκαταστημάτων σε νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Και αν σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο συνολικά έκλεισαν περισσότερα από 100 τραπεζικά υποκαταστήματα, οι σχετικές γκρίνιες είναι εν πολλοίς δικαιολογημένες. Επειδή όμως «ο γέγονε, γέγονε», η «μάχη» πλέον δίνεται στο να παραμείνουν ή και να αυξηθούν τα ΑΤΜ στις συγκεκριμένες περιοχές. Γιατί το να κλείσει το κατάστημα που συναλλασσόσουν, αλλά και να πρέπει να πληρώνεις και προμήθειες για συναλλαγές σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, είναι κάτι παραπάνω από πρόβλημα. Από την άλλη, όσο και αν ακούγεται εύκολο, τα ΑΤΜ θέλουν συντήρηση, ανεφοδιασμό αλλά και φύλαξη, δηλαδή συνεπάγονται επιπλέον κόστη. Όποτε είναι σίγουρο ότι οι τραπεζίτες θα ακούσουν τα αιτήματα με κατανόηση, δύσκολα όμως θα τα ικανοποιήσουν όλα.