Οι τραπεζικές μεταγραφές, το δίδαγμα από την Akazoo και το πλιάτσικο σε γνωστό επιχειρηματία
Θύματα των «πλιατσικολόγων»
Χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρείες συστημάτων ασφαλείας, συναγερμών και παροχής υπηρεσιών φύλαξης αυτές τις ημέρες, καθώς οι πυρκαγιές οδήγησαν θρασύτατους διαρρήκτες «πλιατσικολόγους» να κάνουν επιδρομές στις πληγείσες περιοχές και να «γδύσουν» οικίες που είτε εκκενώθηκαν, είτε οι ένοικοι τους δεν διέμεναν σε αυτές για διαφόρους λόγους. Και μπορεί να έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στις συγκεκριμένες περιοχές των Βορείων Προαστίων, ωστόσο η παρουσία της ΕΛΑΣ δεν έχει περιορίσει τις «επιδρομές» των κακοποιών. Μάλιστα, εάν και εφόσον, η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποιήσει σε κάποια φάση τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για τις κλοπές και διαρρήξεις, θα φανεί η εκρηκτική άνοδος των κλοπών και διαρρήξεων στην Αττική σε σχέση με πέρυσι. Η στήλη πληροφορήθηκε πως μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων των «πλιατσικολόγων» συγκαταλέγονται και επιφανείς επιχειρηματίες που διαμένουν σε Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι. Εξ αυτών και ένας ισχυρός επιχειρηματίας με θεσμικό ρόλο.
Όταν το δάσος «κτυπάει» συναγερμό
Καθώς και ο λόγος για τους συναγερμούς, πως θα σας φαινόταν εάν ένα δάσος διέθετε ένα πλήρως αυτόνομο ηλεκτροδοτούμενο σύστημα ειδοποίησης για πυρκαγιές; Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά εφαρμοσμένη έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και μάλιστα ελληνικής προέλευσης. Ο Έλληνας Αντρέας Μέρσιν, επί σειρά ετών ερευνητής του ΜΙΤ και επικεφαλής του Label Free Research Group του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έχει όλες τις απαντήσεις για το σχετικό θέμα. Ο Μέρσιν και οι συνεργάτες του εκμεταλλευόμενοι τις χημικές ανισορροπίες που σχετίζονται με τις μεταβολικές διαδικασίες των δέντρων και οι οποίες παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποίησαν την ενέργεια των δέντρων για να φορτίσουν μπαταρίες που τροφοδοτούν ένα δορυφορικό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, που μεταξύ άλλων προσφέρεται για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Το project αυτό υιοθετήθηκε από τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ και δοκιμάσθηκε στα δάση του Αϊντάχο με την υλοποίηση του έργου να γίνεται από την εταιρεία Voltree Power, η οποία ανήκει σε Έλληνες ομογενείς. Αλλά η έρευνα του Μέρσιν στην «πράσινη» ενέργεια έχει και άλλες εφαρμογές. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αποσπάσουν τη βασική πρωτεΐνη της φωτοσύνθεσης και τη σταθεροποίησαν, ώστε να διατηρείται ζωντανή και ενεργή σε ηλιακές κυψέλες. Με τον τρόπο αυτό έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία, μέσω νανοτεχνολογίας, φωτοβολταϊκών κυψελών που προκύπτουν από την ανάμειξη πράσινων οργανικών υλικών, όπως το γρασίδι! Και μπορεί οι πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα να μην είναι ευρέως γνωστές στην Ελλάδα, αλλά είναι γνωστές και προβεβλημένες στο εξωτερικό. Το πλέον σημαντικό είναι πως μας δείχνουν τις τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες της χλωρίδας και το πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την ίδια την προστασία της φύσης.
Τραπεζικές μεταγραφές
Πέρα από τους αθλητικούς συλλόγους, μεταγραφική κινητικότητα παρατηρείται και στις τράπεζες. Οι προσδοκίες για νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προγράμματα stock options που επανήλθαν, αλλά και οι φοροαπαλλαγές για τους επαναπατρισθέντες εργαζόμενους είναι σημαντικό δέλεαρ, τόσο για τα εγχώρια στελέχη όσο και για Έλληνες του εξωτερικού που «καλοβλέπουν» το σενάριο της επιστροφής. Ειδικά στην τελευταία κατηγορία, τα παραδείγματα είναι πολλά και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε διψήφιο αριθμό «αφίξεων». Αυτό που μένει να δούμε είναι αν σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται και μεταγραφές… αεροδρομίου, ήτοι τραπεζιτών που καταλαμβάνουν άμα τη αφίξει τους στην Ελλάδα κορυφαίες θέσεις, αλλάζοντας το διοικητικό status quo, όπως έγινε πρόσφατα με τον Ανδρέα Αθανασόπουλο στη Eurobank.
Το «διδακτικό» σκάνδαλο
Θυμάστε το σκάνδαλο της ελληνικής εταιρείας streaming media Akazoo, η οποία εξαπάτησε το αμερικανικό επενδυτικό κοινό, εισερχόμενη προς διαπραγμάτευση στον Nasdaq με πλαστές οικονομικές καταστάσεις; Η υπόθεση της Akazoo έχει γίνει η αφορμή η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενσκήψει με μεγαλύτερη προσοχή στην εποπτεία των SPAC’s (Special Purpose Acquisition Companies), ήτοι εταιρειών ειδικού σκοπού που προορίζονται για εξαγορές και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή εταιρειών στην Wall Street με «συνοπτικές διαδικασίες». Βλέπετε η Akazoo είχε χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο για να μπει στον Nasdaq, εξωραΐζοντάς τα οικονομικά της μεγέθη, κάτι που δεν έγινε αντιληπτό από τις εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ, αλλά από το γνωστό fund Quintessential Capital Management, το οποίο και αποκάλυψε την απάτη. Αυτό έγινε διότι αν και μία ιδιωτική εταιρεία υποβάλλεται σε ελέγχους πριν την συγχώνευση της με ένα SPAC, η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο εξονυχιστική, όσο είναι σε ένα παραδοσιακό IPO (δημόσια προσφορά μετοχών). Και αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί; Το 2020 περισσότερα από 200 SPAC’s συγκέντρωσαν 82 δισ. δολάρια, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 επενδύθηκαν 70 δισ. δολάρια περίπου σε 293 SPAC’s. Ωστόσο, στο δεύτερο τρίμηνο 2021 ο ρυθμός αυτός έπεσε κατακόρυφα κατά σχεδόν 90%. Τί έγινε; Μετά από αγωγές επενδυτών σε βάρος εταιρειών που μπήκαν με SPAC’s στο αμερικανικό χρηματιστήριο, δηλώνοντας στοιχεία που δεν επαληθεύονταν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποφάσισε να επέμβει και να κάνει σημαντικές αλλαγές σε κανόνες και εποπτεία. Σε αυτό συνέβαλε και η εξωδικαστική διευθέτηση του σκανδάλου Akazoo. Ο συμβιβασμός αυτός αφορά σε αγωγές που είχαν υποβληθεί σε βάρος των στελεχών της Akazoo, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και στην πολιτεία της Τζώρτζια. Στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη οι ενάγοντες αποζημιώθηκαν με 26 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Akazoo, ενώ 9 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από την καναδική ασφαλιστική εταιρεία XL Specialty Insurance Company, θυγατρική του ασφαλιστικού κολοσσού ΑΧΑ. Από την πλευρά των εναγόμενων στο συμβιβασμό προσχώρησαν, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, στην οποία ανήκε η Akazoo πριν συγχωνευθεί με την αμερικανική εταιρεία Modern Media Acquisition Corp και εισαχθεί στον Nasdaq, καθώς και ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder. Με απλά λόγια η υπόθεση της Akazoo συνέβαλε στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς των ΗΠΑ, κάνοντας τους επενδυτές πιο καχύποπτους. Είναι ενδεικτικό πως αν και στο σύνολο του 2020 είχαν κατατεθεί στις ΗΠΑ πέντε αγωγές σε βάρος SPAC’s για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού (συμπεριλαμβανομένης της Akazoo), ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν κατατεθεί 15 αγωγές και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Με τον τρόπο αυτό το σκάνδαλο Akazoo, συνέβαλε στο να διορθωθούν κενά και παραλείψεις και να αυξηθεί η επενδυτική επαγρύπνηση.