Το ενδιαφέρον του Υπερταμείου για την δίκη των Κουτσολιούτσων, η ινδική απάτη και οι δυο εθελουσίες
Υπερταμείο και Folli Follie
Η δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου της Folli Follie και το νέο κεφάλαιό της με την παραπομπή των Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και Καίτης Κουτσολιούτσου και δέκα συγκατηγορουμένων τους σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, βρίσκεται στο ραντάρ εκατοντάδων επενδυτών που εξαπατήθηκαν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι οποίοι με αγωγές διεκδικούν τα τελευταία τρία χρόνια τα χρήματά τους. Την δικαστική πορεία του σκανδάλου των τουλάχιστον 413 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συντελέστηκε από «εγκληματική οργάνωση», η οποία προχώρησε σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, σε πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, σε κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αλλά και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, την παρακολουθεί στενά και η ηγεσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), του γνωστού Υπερταμείου. Βλέπετε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli το Υπερταμείο κατείχε το 0,96 % των μετοχών στη Folli Follie ή για την ακρίβεια 643.887 μετοχές, τις οποίες πήρε «προίκα» από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μετοχές που «κληροδοτήθηκαν» από την εποχή των ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) όταν αυτά ενσωματώθηκαν προ δεκαετίας στη Folli Follie, δημιουργώντας έτσι την FFGroup. Για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου το Υπερταμείο έχει ασκήσει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ως εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, αλλά και κατά των μελών της πρώην Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας. Με την εν λόγω αγωγή ζήτησε να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να καταβάλουν στο Υπερταμείο το ποσό των 12,3 εκατ. ευρώ ή το ποσό των 9,25 εκατ. ευρώ, καθώς και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Μέχρι και σήμερα το Υπερταμείο δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ ο μόνος που προσχηματικά έδειξε ενδιαφέρον να καλύψει τη ζημιά, ήταν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που κατά την ανάκριση του είχε εκφράσει την πρόθεσή του να διαθέσει τις μετοχές που διαθέτει στη Folli Follie στο Δημόσιο. Είμαστε σίγουροι πως ο επικεφαλής του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης θα κυνηγήσει την ανάκτηση των διεκδικούμενων ποσών έως τέλους.
Εθελούσιες αποχωρήσεις
Μπορεί το σχέδιο εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα να μην έπιασε τους στόχους, ωστόσο στην Κύπρο πήγε «σφαίρα». Μετά την άδοξη κατάληξη της πώλησης της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου στην Astrobank, η κυπριακή θυγατρική της ΕΤΕ έβαλε μπροστά ένα επιχειρηματικό σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων, το οποίο προβλέπει συρρίκνωση του προσωπικού και επικέντρωση στην τραπεζική επιχειρήσεων. Στη βάση αυτή έτρεξε ένα σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, το οποίο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες με σχεδόν 120 άτομα να εκφράζουν ενδιαφέρον, καθώς τα κίνητρα αποχώρησης κρίθηκαν πολύ ελκυστικά (προέβλεπαν αποζημιώσεις έως 200.000 ευρώ). Αν και η εθελουσία έξοδος στην Κύπρο έπιασε το 100% του στόχου, στην Ελλάδα έπιασε μόλις το 50%. Στο εν Ελλάδι πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης της ΕΤΕ που έληξε στο τέλος Ιουνίου, συμμετείχαν συνολικά 183 εργαζόμενοι, όταν ο στόχος ήταν να αποχωρήσουν τουλάχιστον 350 εργαζόμενοι. Να σημειώσουμε ωστόσο πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν λιγότερο ελκυστικό από το κυπριακό, καθώς η οροφή για την αποζημίωση αποχώρησης είχε τοποθετηθεί στα 150.000 ευρώ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Επιστήμονες με γνώση οικονομικών του ανταγωνισμού αναζητεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να την επικουρήσουν για διάστημα δύο ετών. Η σχετική προκήρυξη είναι ήδη στον αέρα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Για τις σχετικές ανάγκες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δεσμεύσει ένα κονδύλι ύψους 262.880 ευρώ, ποσό αρκετά ελκυστικό για τους υποψηφίους αναδόχους του έργου, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα , είτε για νομικά πρόσωπα που απασχολούν επιστήμονες με ειδίκευση στα οικονομικά του ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Καθηγητής Γιάννης Λιανός έχει δείξει πως δεν φείδεται χρημάτων ή μόχθου, προκειμένου να ανταποκρίνεται η Αρχή στην αποστολή της.
Απάτη με mirror site
Ποιος θα σκεφτόταν να αντιγράψει την ιστοσελίδα μιας εποπτικής αρχής και να παραπλανά το κοινό με ηλεκτρονική διεύθυνση που παραπέμπει σε αυτή; Και όμως συνέβη. Και θύμα της απάτης είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Η εποπτικής Αρχή διαπίστωσε πως ιστοσελίδα στην Ινδία εμφανίζεται δήθεν ως η πραγματική ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Με απλά λόγια το περιεχόμενο του site της κυπριακής αρχής έχει αντιγραφεί παράνομα από άλλη ιστοσελίδα που λειτουργεί ως mirror site και φιλοξενείται από εταιρεία με έδρα την Ινδία. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ιστοσελίδων είναι οι εξής δύο: 1) Η διεύθυνση της κεντρικής ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου είναι https://www.cysec.gov.cy, ενώ της παράνομης ιστοσελίδας είναι https://cysecgov.com/. 2) Στην ιστοσελίδα που αντιγράφει παράνομα αυτήν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου οι ανακοινώσεις έχουν ανανεωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, ενώ η πραγματική ιστοσελίδα διαθέτει ανακοινώσεις μέχρι τον Αύγουστο 2021. Γιατί κάποιος μπήκε στον κόπο να στήσει μια τέτοια απάτη; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έδωσε μια απάντηση, προτρέποντάς τους συναλλασσόμενους και ειδικά όσους προχωρούν σε on line πληρωμές για σκοπούς εξετάσεων ή άλλους, να βεβαιώνονται πως εισέρχονται στο σωστό site και δεν πληρώνουν τους απατεώνες. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στις προειδοποιήσεις, αλλά προέβη και στις δέουσες ενέργειες διασφάλισης των έννομων συμφερόντων της.