Πανδημία και πυρκαγιές θέτουν προσκόμματα στην είσπραξη φόρων ύψους 21,3 δισ. ευρώ
Ο στόχος των 21,3 δισ. ευρώ μόνο εύκολος δεν είναι, καθώς προϋποθέτει πως έως το τέλος του έτους, το κράτος θα εισπράττει σε μηνιαία βάση φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο 2021 το Δημόσιο σε μηναία βάση εισέπραττε κατά μέσο όρο φόρους ύψους 3,4 δισ. ευρώ, στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καλυφθεί μια διαφορά 800 εκατ. ευρώ περίπου σε μηναία βάση, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση επενδύει κυρίως στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και σε μικρότερο βαθμό στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχουν υποβληθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, με την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή τους να εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου, κάτι που καθυστερεί τη ροή εσόδων.
Για να γίνει αντιληπτή η πρόκληση που αντιμετωπίζει εν μέσω πανδημίας ο φορολογικός μηχανισμός αρκεί να αναφέρουμε πως για να πιαστεί ο στόχος των 21,3 δισ. ευρώ θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπράττονται φόροι 140 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.
Και οι εισπράξεις αυτές είναι απαραίτητες για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις του Προϋπολογισμού που εκτός από τις τακτικές δαπάνες και τις δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία βαρύνεται πλέον και με τις έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης πυρόπληκτων επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Κατά το επόμενο τετράμηνο οι κυριότερες παρεμβάσεις στήριξης εστιάζονται στις ακόλουθες:
- Πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών και υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
- Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
- Προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ.
- Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.
- Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο.
- Επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
- Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ.