Κρίσιμο 45νθήμερο για την εικόνα του τραπεζικού συστήματος
Οι δυο τους, από κοινού, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των «σχεδίων σωτηρίας», γιατί ουσιαστικά περί αυτού θα πρόκειται, που θα τους υποβάλλουν οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, με αφορμή την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση τους.
Η διαδικασία της κατάθεσης των εν λόγω σχεδίων, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου, η ΤτΕ και ο νέος σύμβουλος της, να έχουν αποφανθεί οριστικά σχετικά με τη βιωσιμότητα και την εφαρμοστικότητα τους.
Αν δοθεί το πράσινο φως, τότε οι τραπεζικές διοικήσεις θα πρέπει άμεσα να κινήσουν τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση των απαραίτητων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλίσουν το απαραίτητο 10% της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων τους, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σε αντίθετη περίπτωση ολική δράση θα αναλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπερ σημαίνει πλήρης κρατικοποίηση, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως και ακόμα χειρότερη προοπτική.
Αφορά τις τράπεζες εκείνες, για τις οποίες η ΤτΕ και ο σύμβουλος της θα αποφανθούν ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης τους δεν είναι πραγματοποιήσιμο. Η τύχη που επιφυλάσσεται γι αυτές είναι «σπάσιμο» σε καλές και κακές τράπεζες, πώληση των πρώτων τμημάτων και εκκαθάριση των δεύτερων.
Το θέμα είναι αν θα υπάρξουν πιστωτικά ιδρύματα που θα υποστούν αυτό το μαρτύριο. Κι αν ναι, τότε, ποια θα είναι αυτά. Οι απαντήσεις στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν θα αργήσουν παραπάνω από 45 μέρες, το πολύ 50.