Η Καστοριά, οι γούνες και ο Μουζενίδης, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και ο φορέας για τα δημευμένα
Φορέας για τα δημευμένα
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Με καθυστέρηση πέντε ετών η Ελλάδα φαίνεται πως θα αποκτήσει μέσα στο 2022 θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Αν και ο νόμος που προέβλεπε τη δημιουργία φορέα για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εγκληματικό προϊόν είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (μετά από απαίτηση των θεσμών), ωστόσο οι τότε υπουργοί Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Μιχάλης Καλογήρου) άφησαν στα «χαρτιά» την όλη πρωτοβουλία. Αλλά και επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε πάνω από ένας χρόνος, μέχρι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας να ασχοληθούν με το ζήτημα. Τελικά, τον Οκτώβριο 2020, με κοινή υπουργική απόφαση, ανέθεσαν σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή να υποβάλει έως τις 30 Ιουνίου 2021 προσχέδιο νόμου και προκαταρκτική ανάλυση συνεπειών ρύθμισης για τη διαχείριση των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, μέσα σε αυτούς τους οκτώ μήνες η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της και η προθεσμία της 30ης Ιουνίου παρήλθε άπρακτη. Έτσι, προ ημερών οι υπουργοί Σταϊκούρας, Τσιάρας και Πιερρακάκης εξέδωσαν και νέα απόφαση με την οποία ανανέωσαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 τη θητεία της επιτροπής. Η στήλη πληροφορείται πως η νέα προθεσμία θα «πιαστεί» και πως η επιτροπή θα είναι σε θέση να καταθέσει πρόταση σχεδίου νόμου στον υπουργό Οικονομικών. Αν πάνε όλα καλά, το 2022 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με κεντρικό τρόπο, τα δεσμευμένα και δημευμένα περιουσιακά στοιχεία, που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, εγκλήματα, κ.α..
Το «φαινόμενο» των 4 νομών
Μέσα στο δωδεκάμηνο Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 19,7 δισ. ευρώ, ανεχόμενες από τα 159,6 δισ. ευρώ στα 179,4 δισ. ευρώ και ήδη κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Όπως και θα ανέμενε κανείς, παράλληλα με την αύξηση των καταθέσεων, είχαμε αύξηση και των καταθετικών λογαριασμών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 οι καταθετικοί λογαριασμοί στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 411.959 ευρώ και ανήλθαν σε 35.840.445. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών οι καταθετικοί λογαριασμοί ανήλθαν από 11.094.000 τον Ιούνιο του 2020, σε 11.194.285 τον Ιούνιο του 2021, ήτοι αυξήθηκαν κατά 100.285 λογαριασμούς. Παραδόξως μέσα στο δωδεκάμηνο Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 υπήρξαν τέσσερις νομοί (περιφερειακές ενότητες) στους οποίους οι μεν καταθέσεις αυξήθηκαν, αλλά άγνωστο γιατί οι καταθετικοί λογαριασμοί μειώθηκαν σημαντικά. Στη Φλώρινα οι τραπεζικοί λογαριασμοί μεταξύ Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 μειώθηκαν κατά 13.506 (από 126.705 σε 113.199). Στη Αιτωλοακαρνανία οι τραπεζικοί λογαριασμοί μεταξύ Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 μειώθηκαν κατά 6.107 (από 566.871σε 560.764). Στο Κιλκίς οι καταθετικοί λογαριασμοί στο διάστημα Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 μειώθηκαν κατά 5.269 (από 193.366 σε 188.097). Στη δε Φθιώτιδα οι τραπεζικοί λογαριασμοί μεταξύ Ιούνιου 2020 – Ιουνίου 2021 μειώθηκαν κατά 3.75316 (από 468.362 σε 464.609). Αν μπορεί κανείς να μας εξηγήσει το «φαινόμενο», είμαστε στη διάθεσή του.
Οι γούνες της Καστοριάς
H Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου και παραδοσιακά προσελκύει χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες από 40 και πλέον χώρες, κυρίως όμως από τη Ρωσία. Αν και 46η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 16 -19 Σεπτεμβρίου, τελικά με απόφαση της διοίκησης του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς μεταφέρθηκε για τον Μάιο του 2022, χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί η τελική ημερομηνία διεξαγωγής. Η απόφαση για την μετάθεση της έκθεσης ελήφθη υπό το βάρος των εξελίξεων γύρω από την πανδημία. Ωστόσο, φίλοι από την Καστοριά μας έδωσαν και άλλη μια πτυχή, που βάρυνε στην απόφαση μεταφοράς της Διεθνούς Έκθεσης. Αυτή η πτυχή ακούει στο όνομα Mouzenidis Travel. Ο Όμιλος Μουζενίδη παραδοσιακά τα τελευταία 20 χρόνια φρόντιζε για την μετάβαση και φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, με τον Μπόρις Μουζενίδη (τον ιδρυτή του Ομίλου που απεβίωσε προ εξαμήνου) να έχει πολλάκις βραβευθεί από τις τοπικές αρχές για τη συμβολή του αυτή. Ωστόσο, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Mouzenidis Travel που την οδήγησαν τελικά να υποβάλει αίτημα εξυγίανσης με υπαγωγή στις σχετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, αφενός έχουν επηρεάσει την ελληνική αεροπορική εταιρεία του Ομίλου, την Ellinair, αφετέρου έχουν οδηγήσει τη ρωσική εταιρεία του Ομίλου σε ακυρώσεις πακέτων που είχε διαθέσει προς Ρώσους τουρίστες. Μάλιστα, την παρελθούσα εβδομάδα η ρωσική εταιρεία ενημέρωσε τους συνεργάτες της ότι ακυρώνονται όλα τα ταξίδια που είναι προγραμματισμένα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα! Καταλαβαίνει κανείς πως ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος…
Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου
Τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, καλείται να εγκρίνει η σημερινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, της εταιρείας της οικογένειας Πολύχρονου που σήμερα τρέχουν τα αδέλφια Βασίλης και Δημήτρης Πολύχρονος. Το ένα ομολογιακό δάνειο 794.766 ευρώ θα δοθεί από την Εθνική Τράπεζα και αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στο Λυγιά Ναυπάκτου. Τα άλλα δύο ομολογιακά δάνεια, ύψους 855.149 και 1.859.610 αντίστοιχα θα καλυφθούν από την Alpha Bank. Μέσω των επενδύσεων που προωθεί η οικογένεια Πολύχρονου – που ελέγχει το 76% των μετοχών της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου – η εισηγμένη σκοπεύει να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα με την παραγωγή νημάτων compact και να εκσυγχρονίσει τον υφιστάμενο μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό του κλωστηρίου. Εκτιμάται πως η νέα επένδυση θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης κατά 35% και θα βελτιώσει το ενεργειακό και περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η επένδυση θα επιχορηγηθεί κατά 40% από επενδυτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο (2,3 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 60% θα καλυφθεί από τον προαναφερόμενο τραπεζικό δανεισμό και εν μέρει από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα το σύνολο του δανεισμού της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου ήταν χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, κάτι που πρόκειται να αλλάξει με τη λήψη των προαναφερόμενων δανείων.