To νέο ξενοδοχείο στη Λυκούργου, η κάνναβη της Tikun και τα δάνεια των εφοπλιστών στη Volton

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Νέο ξενοδοχείο στη Λυκούργου

Ακόμη ένα project της εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων WHG Europe Limited, που αναπτύσσει τα Brown Hotels στην Ελλάδα υπάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης γενικής επιχειρηματικότητας του Ν. 4399/2016. Πρόκειται για το επιχειρηματικό σχέδιο της Λυκούργου Ανάπτυξη Ακίνητων ΑΕ που αφορά στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 220 δωματίων και 440 κλινών, κατηγορίας τριών αστέρων στο νούμερο 18 της οδό Λυκούργου στο κέντρο της Αθήνας. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 9,7 εκατ. ευρώ της WHG Europe, της εταιρεία του Ισραηλινού επενδυτή Meni Weitzman, θα λάβει κρατική ενίσχυση με την μορφή φορολογικής απαλλαγής ύψους 969.646 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η WHG Europe Limited έχει από το 2018 έως και σήμερα τρέξει περισσότερα από 20 ξενοδοχειακά και real estate projects στην Ελλάδα. Η δε περίπτωση της Λυκούργου Ανάπτυξη Ακίνητων ΑΕ έχει ενδιαφέρον, καθώς από τις 16 Ιουνίου 2018 οπότε και συστάθηκε έως και τις 29 Οκτωβρίου 2019, οπότε περιήλθε στην κυπριακή Nikelona Limited , συμφερόντων του Meni Weitzman, οι μετοχές της άλλαξαν χέρια επτά φορές!

Η Tikun Olam Greece

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως ο Meni Weitzman έχει αναπτύξει και άλλου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέσω της κυπριακής Livly Limited ο Ισραηλινός είναι μέτοχος της εταιρείας Tikun Olam Greece, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης με εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. Βασικός μέτοχος της Tikun Olam Greece και συνέταιρος του Meni Weitzman είναι ο Yitzchak Cohen, ο ιδρυτής της Tikun Olam Israel, ένας από τους πλέον γνωστούς επενδυτές του κλάδου διεθνώς. Χρέη CEO την τελευταία διετία στην Tikun Olam Greece ασκεί ο Νίκος Μπέης, ο οποίος και τρέχει τη δημιουργία της υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής προϊόντων βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης σε μια έκταση 56.000 τ.μ. που έχει αγοράσει η εταιρεία στην Κόρινθο. Η εταιρεία θα εστιάσει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Το νέο «σπίτι» της Παρευξείνιας

Στο… κατώφλι του νέου της «σπιτιού» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Παρευξείνια Τράπεζα. Κατά πάσα πιθανότητα εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει στα χέρια της τις προσφορές από τις εταιρείες που μετείχαν στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για την κάλυψη των στεγαστικών της αναγκών. Στο «κάλεσμα» της Παρευξείνιας είχαν ανταποκριθεί έξι συνολικά developers από τη Θεσσαλονίκη. Η τράπεζα αναζητά κτήριο τουλάχιστον 4.500 τ.μ. (ή οικόπεδο για να χτιστεί το κτήριο) ώστε να καλύψει τις στεγαστικές της ανάγκες. Όσο για το κόστος, η τράπεζα έχει «προίκα» 10 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, με δεδομένο ότι ψάχνει στην καλύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική τιμή αναμένεται πολύ υψηλότερη. Πάντως, έτσι κλείνει ένα μείζον θέμα, καθώς υπήρχε κίνδυνος, αν δεν αντιμετωπιζόταν έγκαιρα το ζήτημα της στέγασης της τράπεζας εντός της Θεσσαλονίκης, να μεταφερθεί η έδρα της στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία.

Volton και Altomare

Σε αιμοδότη της Volton Ελληνική Ενεργειακή, αναδεικνύεται η ναυτιλιακή εταιρεία Altomare των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου. Η Volton ιδρύθηκε από τους δύο εφοπλιστές το 2016 όταν αποφάσισαν να επεκταθούν στη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία και άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2019 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 100% της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη ενισχύοντας σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά , ενώ έκανε και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Προ εξαμήνου δε, η Volton ανακοίνωσε και το ενδιαφέρον της για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Volton Ελληνική Ενεργειακή δεν στηρίζεται από τραπεζικό δανεισμό, αλλά με δάνεια από την ναυτιλιακή εταιρεία Altomare. Ενδεικτικά μέσα στο 2019 η Altomare χορήγησε δάνεια ύψους 14,6 εκατ. ευρώ προς την Volton, ενώ μόλις προ λίγων εβδομάδων χορήγησε και ομολογιακό δάνειο ύψους 3,31 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση των αναγκών της ενεργειακής εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης. Ομολογουμένως η χρηματοδοτική στήριξη των Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου στη Volton δείχνει συνέπεια στο επιχειρηματικό τους εγχείρημα.

Μητρώο Αφερεγγυότητας

Ηλεκτρονικό Μητρώο Αφερεγγυότητας δημιουργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και προς το σκοπό αυτό προκήρυξε ήδη διαγωνισμό ύψους 291.050 ευρώ. Το νέο αυτό σύστημα θα επιτελεί πολλαπλούς ρόλους. Θα αποτυπώνει και θα αξιολογεί τη ροή διαδικασιών πτώχευσης. Θα συνεργάζεται με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης που χρησιμοποιούν ο Άρειος Πάγος, τα Εφετεία, τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία της χώρας, θα χορηγεί πιστοποιητικά αφερεγγυότητας προς πολίτες και επιχειρήσεις, θα συνδέεται με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και τις Ολομέλειες Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, αλλά και με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη του έργου έχουν περιθώριο έως τις 11 Οκτωβρίου 2021 για να υποβάλουν τις προσφορές τους, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2021. Σε κάθε περίπτωση το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αφερεγγυότητας δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του υπουργείο Οικονομικών, το οποίο λειτουργεί ήδη και επιτρέπει την αναγγελία απαιτήσεων, την υποβολή σχεδίων αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κοινοποιήσεις προς πιστωτές, την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων, τη δημοσιοποίηση αποφάσεων, κ.α..