Οι ρυθμιζόμενες ΑΠΕ και το ενεργειακό κόστος
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ανατροπές οφειλόμενες πρωτίστως σε εξωγενείς παράγοντες όπως ο διπλασιασμός σε λίγους μόλις μήνες του κόστους του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων που οι μονάδες αυτές καταβάλλουν ένεκα της ρύπανσης που προκαλούν.
Από την άλλη πλευρά, εσωτερικοί παράγοντες όπως η σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια που συνοδεύει την έξοδο της οικονομίας από την καταστολή των lockdowns του 2020 σε συνδυασμό και με την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς, όπως συντελέστηκε με την έναρξη εφαρμογής του Target Model ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν εισαγάγει από τις αρχές του τρέχοντος έτους κλίμα αποσταθεροποίησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά. Η νέα αγορά εξισορρόπησης, χαρακτηριστικά, έφθασε όλο σχεδόν το πρώτο εξάμηνο να κοστίζει σε αξία έως 20% της αξίας της αγοράς επόμενης ημέρας για μηδενικές μάλιστα σε καθαρή σωρευτική βάση ποσότητες ενέργειας. Σε απλούστερα λόγια η νέα αυτή αγορά εισήγαγε κόστη που είτε δεν υπήρχαν, είτε αποζημιώνονταν υποπολλαπλάσια με το προηγούμενο μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση η εξομάλυνση του Target Model στη χώρα μας δείχνει να απαιτεί ακόμη χρόνο, σε συνδυασμό με την επέκταση των διασυνδέσεων και με ρυθμιστικά μέτρα που ήδη έλαβε και περαιτέρω σχεδιάζει η ΡΑΕ υπό τον τίτλο του “Market Reform Plan” που έχει σταλεί ήδη προς έγκριση στην ΕΕ.
Μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό εξελίξεων στο κόστος της συμβατικής ενέργειας, οι ρυθμιζόμενες ΑΠΕ παίζουν καίριο ρόλο συγκράτησης του ενεργειακού κόστους της χώρας. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι επικριτές των ανανεώσιμων είχαν την «ευκαιρία», ειδικά φέτος το καλοκαίρι, να διαπιστώσουν την εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος στα 150-200 ευρώ/MWh σε περιόδους που η παραγωγή των ΑΠΕ ήταν μειωμένη. Σε ότι αφορά μάλιστα ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά που η παραγωγή τους παρουσιάζει θετική συσχέτιση με τους καύσωνες, το σύστημα μπορεί αξιόπιστα να βασίζεται τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες αιχμής στην συνεισφορά τους, η οποία τις ώρες αυτές φθάνει σταθερά να καλύπτει έως και το 25% της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο.
Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως η συγκράτηση στο ενεργειακό κόστος μέσω των ρυθμιζόμενων ΑΠΕ συντελείται καθημερινά με δύο τρόπους. Κατά πρώτον συνολικά οι ανανεώσιμες μέσω της προτεραιότητας ένταξης τους στο σύστημα με μηδενικές τιμές εκτοπίζουν τις ακριβότερες συμβατικές μονάδες που αλλιώς θα τίθεντο σε λειτουργία συμπαρασύροντας ανοδικά το οριακό κόστος και συνεπώς συνολικά την χονδρεμπορική τιμή για όλους τους καταναλωτές και αφετέρου τα ανανεώσιμα έργα που εισάγονται από το 2016 και μετά έχουν ρυθμιζόμενες τιμές αποζημίωσης, σημαντικά χαμηλότερες των συμβατικών πηγών.
Ζούμε λοιπόν μια περίοδο που το «ρυθμιζόμενο» αποβαίνει σταθερά φθηνότερο του «ανταγωνιστικού». Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας δείχνει να έχει επιτυχώς αντιληφθεί τις νέες συνθήκες, εξ’ ου και έχει αιτηθεί από την ΕΕ την διεύρυνση τόσο του χρονικού ορίζοντα έως το 2025 αλλά και των ποσοτήτων νέων ΑΠΕ σε GW που θα συνάψουν κρατικά PPAs με τον ΔΑΠΕΕΠ, τα οποία και παραμένουν σταθερά τα φθηνότερα σε κόστος. Προς επίτευξη μάλιστα πλουραλισμού και ισορροπίας στους παραγωγούς αλλά και αποθέρμανσης των πιθανά κερδοσκοπικών υποτιμητικών πιέσεων που καταγράφηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό ΡΑΕ του περασμένου Μαΐου με τιμές έως τα 35 ευρώ/MWh παρά την αύξηση των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες και στο κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελς κατά +20%, το Υπουργείο σωστά επέκτεινε το μοντέλο απόδοσης ρυθμιζόμενων τιμών πώλησης εκτός διαγωνισμών σε νέα μικρά έργα. Η συγκέντρωση των ΑΠΕ σε ολιγοπώλιο συμμετεχόντων και μάλιστα καθετοποιημένων απειλεί να τις αποσυνδέσει παντελώς από την χονδρεμπορική αγορά και τα σήματα που αυτή εκπέμπει, δίνοντας έτσι χώρο στην διαμόρφωση πλασματικών τιμών αποζημίωσης που μόνο τείχη θα υψώνουν στην είσοδο νέων παικτών και στην εν τέλει πραγματική μείωση των τιμών λιανικής που φτάνουν στον λογαριασμό του καταναλωτή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.