Επικουρική ασφάλιση: Έρχεται ο «ατομικός κουμπαράς» - Τι αλλάζει για τους νέους ασφαλισμένους
Στο μοντέλο του «ατομικού κουμπαρά» βασίζεται το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος τρόπος υπολογισμού θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιοί συνταξιούχοι.
Το ύψος της επικουρικής που θα παίρνει ο κάθε ασφαλισμένος όταν βγει στη σύνταξη θα εξαρτάται από τα χρήματα που θα έχει αποταμιεύσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου, ενώ η ελάχιστη επικουρική θα είναι απολύτως εξασφαλισμένη, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας αλλά και για όσους είναι κάτω των 35 και θελήσουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθεί ένας «ατομικός κουμπαράς». Ειδικότερα, οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.
Τα χρήματα του «κουμπαρά» θα τα διαχειρίζεται και θα τα επενδύει το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Ωστόσο, τον τρόπο που θα επενδυθούν θα τον επιλέξουν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα μπορούν να διαλέξουν συντηρητικό επενδυτικό προφίλ ή πιο επιθετικό. Συγκεκριμένα, Θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλισή δεν αλλάζει καθώς θα παραμείνει στο 6,5% έως και τα μέσα του 2022 και ύστερα θα πέσει στο 6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, η Ελλάδα προχωρά έτσι με καθυστέρηση στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης. Σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υπερβαίνει το 80%.
Επιπλέον, θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της και ότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του ατομικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη.
Τέλος, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν, θα είναι μεγαλύτερες, όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία - Παράταση για Μεσσηνία και Ηράκλειο
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Θήβα - Τι λέει για το φαινόμενο ο Λέκκας στο Newsbomb.gr