H ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές
Ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης; Παράγει κάτι η ελληνική οικονομία; Πώς μπορεί να μπει φρένο στις πληθωριστικές τάσεις αφού στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ζήτηση εισαγόμενων προϊόντων;
Παρακολουθώ με προσοχή τις δικαιολογίες που προβάλουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για το καυτό ζήτημα της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η ελληνική αγορά.
Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα; Ότι το πρόβλημα της ανόδου των τιμών είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Μέχρι εδώ είναι κατανοητό το όλο πρόβλημα. Εξίσου κατανοητή είναι και η ελπίδα των στελεχών της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ότι κάποια στιγμή όσο αυξάνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι πληθωριστικές τάσεις θα σταθεροποιηθούν. Προσέξτε, δεν θα πέσουν, απλά κάποια στιγμή θα σταματήσουν να αυξάνουν.
Επίσης αρκετοί λέγουν ότι αυτή τη στιγμή το κράτος δεν πρέπει να επέμβει και να ρυθμίσει καταστάσεις καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ενδεχομένως να φέρει τεχνητές ελλείψεις στην αγορά από διάφορα κέντρα… Επαναλαμβάνω η παραπάνω συλλογιστική δεν είναι έωλη, έχει βάση.
Αυτό που δεν έχει βάση και καμία λογική εξήγηση, είναι το κράτος να αφήνει ανεξέλεγκτα τα διάφορα καρτέλ στην αγορά να διαμορφώνουν τις ίδιες τιμές σε όλα τα προϊόντα, παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι ανοικτή. Δεν μπορεί για παράδειγμα στην πώληση και στην διακίνηση ενός προϊόντος να δραστηριοποιούνται 10 εταιρείες και οι δέκα να πουλάνε στις ίδιες τιμές με καπέλο κέρδους 300%. Δεν είπαμε να μπει διατίμηση, αλλά κάπου έλεος με την κοροϊδία. Στα περισσότερα προϊόντα, από το ρεύμα μέχρι τα μαρούλια και τον καφέ υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές και το ξέρει όλη η οικονομική πιάτσα.
Δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί της κυβέρνησης να μας λένε να κάνουμε έρευνα αγοράς για να βρίσκουμε τα φθηνότερα προϊόντα, αφού όλοι πουλάνε στις ίδιες τιμές! Και η κοροϊδία δηλαδή έχει τα όριά της.
Και πάμε τώρα στην ταμπακιέρα του θέματος: Είπαμε ότι το βασικό επιχείρημα όσων προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αδικαιολόγητες αυξήσεις είναι ότι το φαινόμενο είναι σύνηθες όταν υπάρχει προσφορά και ζήτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Ελλάδα εκτός από την ζήτηση, ποια προσφορά προϊόντων υπάρχει; Καμία. Υπάρχει μόνο ζήτηση και άρα δεν πρόκειται ποτέ να σταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές τάσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην παράγει απολύτως τίποτα.
Το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα εν έτει 2021 είναι αυτό που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες: Δανεισμός, τουρισμός, εστίαση και logistics (διανομή εισαγόμενων προϊόντων από άλλες χώρες). Η χώρα εξακολουθεί να ζει με δάνεια επί δανείων (με χαμηλό επιτόκιο βέβαια) με συνεχή ελλείματα και χρέη που φτάνουν στα 387 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 234% του ΑΕΠ. Εκτός αν θέλετε να λέμε ψέματα. Οι μόνες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα είναι επί του τουρισμού, της εστίασης και των logistics, ξεκάθαρα πράγματα.
Ακόμα και η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε χονδρεμπορική εταιρεία που αγοράζει ρεύμα από την Τουρκία επειδή οι Γερμανοί μας πίεσαν και απαίτησαν να κλείσουμε τις δικές λιγνιτικές μονάδες αξίας 235 δισ. ενώ οι ίδιοι φτιάχνουν νέες δικές τους μονάδες και ζητούν παράταση της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2038! Απίστευτα πράγματα δηλαδή.
Αν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στην χώρα, θαύματα μην περιμένετε να γίνουν. Και οι πληθωριστικές τάσεις δεν αυτορυθμίζονται δια μαγείας. Ούτε στον κινηματογράφο δεν γίνονται αυτά…
Eπίσης καλό θα ήταν να μας αναλύσει κάποιος, πώς η Ελλάδα του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ και των επιδομάτων της πανδημίας θα καταφέρει να πληρώσει ή να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις; Θα αστειεύεστε βέβαια...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβολιασμοί: Έως τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας - Ποιους αφορά
Ανάλυση Newsbomb.gr: Ακρίβεια, αυξήσεις, πληθωριστικές τάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές
Ανοίγουν τα σχολεία: Τα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο Infographic του Newsbomb.gr