Από την Λιουμπλιάνα στη ΔΕΘ, η απογοήτευση του ΣΜΕΧΑ και ο καλοπροαίρετος συνομιλητής
Θεσμικό συνομιλητή αναζητά ο ΣΜΕΧΑ
Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στους κύκλους των χρηματιστών για την αποχώρηση του Γιώργου Ζαββού από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρούν ότι το σχέδιο για την στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, το οποίο έχει ολοκληρωθεί ήδη από το περασμένο Μάρτιο από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα μπει για τα καλά στο συρτάρι. Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) καταδείχτηκε ότι το συνδικαλιστικό όργανο των χρηματιστών βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση θεσμικού συνομιλητή εντός της κυβέρνησης, ο οποίος ευελπιστούν πως θα δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και συνέπεια για το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου με αυτό που είχε επιδείξει ο κ. Ζαββός. Η πικρία το χρηματιστών έγκειται στο ότι αν και τους τελευταίους 24 μήνες αναλήφθηκε μία πολύ καλή πρωτοβουλία, που έβαλε μετά από πολλά χρόνια το θεσμό του χρηματιστηρίου ξανά στο επίκεντρο, και συστράτευσε τους φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς, αυτή ουσιαστικά κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί. Το εάν οι φόβοι των χρηματιστηριακών επαληθευτούν θα καταδειχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, από το αποτέλεσμα των επαφών που αναμένεται να έχουν με κυβερνητικά στελέχη.
«Καλά Χριστούγεννα»
Στους φίλους χρηματιστές που μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό Κεφαλαίο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Μπορεί το νομοσχέδιο να ήταν σχεδόν έτοιμο για να μπει στη Βουλή, έχοντας λάβει τόσο την έγκριση του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και του κ. Ζαββού, ωστόσο μετά την αποχώρησή τους από το οικονομικό επιτελείο, η διαδικασία ξεκινά σχεδόν από την αρχή. Όπως πληροφορούμαστε, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο νέος Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Νίκος Κουλοχέρης για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και εν συνεχεία αυτό να περάσει και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θα το εισάγει στην Βουλή. Με αυτά, και με τα άλλα, μην περιμένετε η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Εκτός εάν ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνει την έκπληξη και αφήσει τα 90 άρθρα του σχεδίου νόμου όπως του τα παρέδωσε ο Γιώργος Ζαββός…
Από την Λιουμπλιάνα στη ΔΕΘ
1.159 χιλιόμετρα. Τόση είναι η απόσταση μεταξύ της Λιουμπλιάνα, της πρωτεύουσας της Σλοβενίας και της Θεσσαλονίκης. Αυτή την απόσταση θα καλύψει μεθαύριο Παρασκευή και η Προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, προκειμένου να μεταβεί στη συμπρωτεύουσα για να μετάσχει στις εργασίες της 85ης ΔΕΘ. Βλέπετε η κ. Λαζαράκου θα ταξιδέψει σήμερα για την Λιουμπλιάνα προκειμένου να συμμετάσχει στο προβεβλημένο Eurofi Financial Forum, το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Στο εν λόγω οικονομικό συνέδριο θα παρίστανται κεντρικοί τραπεζίτες, αξιωματούχοι και επόπτες από όλη την ΕΕ και θα συζητηθούν θέματα όπως οι μακροοικονομικές εξελίξεις, η νομισματική πολιτική, η τραπεζική εποπτεία, η ένωση κεφαλαιαγορών, κ.α.. Μετά το brainstorming του Eurofi Forum, η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα πετάξει την Παρασκευή για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης. Συνολικά από σήμερα έως και την Κυριακή η κ. Λαζαράκου θα διανύσει 3.284 χιλιόμετρα. Ναι μεν αεροπορικώς, αλλά οι αποστάσεις, παραμένουν αποστάσεις…
Συσκέψεις για τον ΕΝΦΙΑ
Με όρεξη επέστρεψαν από τις διακοπές τους τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι επιφορτισμένα με την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας. Όπως πληροφορούμαστε, οι εν λόγω αξιωματούχοι ξεκίνησαν ήδη τις συναντήσεις τους με στελέχη των ελληνικών υπουργείων προκειμένου να διαπιστώσουν το που βρίσκονται τα μεγάλα θέματα, τα οποία πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Των επαφών αυτόν ηγείται ο Κρις Άλεν, ο «τοποεπιτηρητής» των θεσμών στην Αθήνα και βασικός συντάκτης των εκθέσεων της ενισχυμένης εποπτείας. Μαθαίνουμε πως σε συναντήσεις που είχε τα τελευταία 24ωρα ο Κρις Άλεν με στελέχη του οικονομικού επιτελείου εστίασε στο θέμα της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Η εν λόγω μεταρρύθμιση βρίσκεται στην προμετωπίδα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αλλά έχει μεγάλη σημασία και για τους θεσμούς που θέλουν να διασφαλίσουν πως οι εισπράξεις από το φόρο ακινήτων θα μείνουν αμετάβλητες.
Ο καλοπροαίρετος συνομιλητής
Αυτό που ενδεχομένως δεν είναι σαφές σε πολλούς είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πλέον συνδέονται και με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέχει» διαρκώς για να παραδίδει δράσεις και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται με κεφάλαια από την ΕΕ. Και αν και κάποια από τα «παραδοτέα» έως το τέλος του χρόνου είναι βατά, κάποια άλλα είναι πιο σύνθετα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, την παροχή κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, κ.α.. Και για όλα αυτά τα θέματα η κυβέρνηση πρέπει να διαβουλεύεται με την ΕΕ. Και όσον αφορά στον Κρις Άλεν, το στέλεχος της Κομισιόν είναι καλοπροαίρετος και συνεργάσιμος συνομιλητής, όχι μόνο διότι έχει σχεδόν 8 χρόνια εμπλοκή στα ελληνικά προγράμματα, αλλά και διότι είναι παντρεμένος με Ελληνίδα…