Σμίτ: Αυτό που διακυβεύεται είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας
Για την ενίσχυση της απασχόλησης, και ειδικότερα των νέων, καθώς και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά νέας δυναμικής και εκσυγχρονισμού με τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), επισημαίνει ο Επίτροπος Απασχόλησης Νίκολας Σμίτ.
Ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, η οποία ξεκινά σήμερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε στα Νέα για το πρόγραμμα εγγυήσεων για τα παιδιά, τον κατώτατο μισθό, ενώ προαναγγέλλει κατώτατο εισόδημα στην ΕΕ.
Αρχικά αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων, μια που η χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά με την υψηλότερη επίδοση στην ΕΕ.
«Η ανεργία των νέων αποτελεί κληρονομιά της προηγούμενης κρίσης. Εφτασε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και τώρα έχει μειωθεί κάτω από 40%, αλλά παραμένει από τα υψηλότερα ποσοστά της ΕΕ. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί. Η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να συνοδευτεί από ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των νέων» επισημαίνει ο επίτροπος. Σπεύδει να δηλώσει ότι βλέπει «θετικές» πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, όπως δείχνει ο σχεδιασμός του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, και ειδικότερα στο πεδίο ενίσχυσης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων, αλλά και η χρήση περισσότερων πόρων από το κοινωνικό ταμείο ESF+, ενώ διαβεβαιώνει την πρόθεση της Κομισιόν «να στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων».
Πέρα από την ανεργία, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες νέοι σε μεγαλύτερο βαθμό από τους συνομήλικούς τους σε άλλα κράτη της ΕΕ, ο Σμιτ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες.
«Το επίπεδο των μισθών γενικότερα είναι ένα θέμα. Η κυβέρνηση αύξησε ελαφρώς τον κατώτατο μισθό για να βελτιωθεί προοδευτικά το επίπεδο των κατώτατων μισθών, που είναι η κατεύθυνση που στηρίζουμε βάσει των προτάσεών μας, τις οποίες στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Μια γερμανική έκθεση δείχνει ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην παραγωγικότητα και τη σωστή κατανομή του εργατικού δυναμικού στην οικονομία. Χρειαζόμαστε δίκαιους κατώτατους μισθούς σε όλη την Ευρώπη» διαμηνύει ο επίτροπος Απασχόλησης.
Για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, στο οποίο προβλέπονται επενδύσεις ύψους 5,2 δισ. ευρώ στον άξονα απασχόλησης, δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής, αναφέρθηκε στα ορόσημα που θεωρεί κρίσιμα στη διαδικασία αυτή. Ξεκινά την απάντηση με μια παρένθεση για το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης με τη συμβολή του σχήματος SURE, μέσω του οποίου η Ελλάδα έλαβε περίπου 5,3 δισ. ευρώ. «Χάρη στα κονδύλια αυτά, χώρες όπως η Ελλάδα εισήγαγαν τη μερική απασχόληση, διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και εισόδημα για πολλούς».
«Αυτό που διακυβεύεται είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας» τονίζει κατηγορηματικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος. «Χρειάζονται νέες επιχειρήσεις, να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή και πράσινη διάσταση. Η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες ιδίως στην ψηφιακή μετάβαση. Εχει πολλούς καλά εκπαιδευμένους νέους. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στη χώρα και άλλοι να επιστρέψουν, ώστε να βοηθήσουν τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος των πόρων ανάκαμψης. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, να ψηφιοποιηθούν οι παλαιότερες εταιρείες, να προσαρμόσουν την παραγωγή τους σε πιο βιώσιμη πορεία. Ο τουρισμός πήγε καλά, αλλά χρειάζεται εκσυγχρονισμό, να αλλάξει ο προσανατολισμός του, χρειάζεται αναβάθμιση του δυναμικού που απασχολείται στον τουρισμό. Αυτά είναι τα ορόσημα που πρέπει να δούμε. Πόσο βαθιά και πόσο γρήγορα θα γίνουν οι αλλαγές. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία, να την αναζωογονήσουμε, επενδύοντας στους ανθρώπους, επενδύοντας στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και ανάμεσα στους νέους. Υπάρχουν επιδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες».
Κατά τον αρμόδιο επίτροπο, τα σχέδια για πιο ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, για βελτίωση των δεξιοτήτων, για τη δημιουργία πιο σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών για τη διαχείριση της αγοράς εργασίας αποτελούν θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα συμβάλουν επίσης στην αντιμετώπιση «του ζητήματος της αναντιστοιχίας του εργατικού δυναμικού». Το πυκνό, άλλωστε, πρόγραμμα της διήμερης παραμονής του στη χώρα μας, που ξεκινά με συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αργότερα με αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης, περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη από κοινού με τον Μαργαρίτη Σχοινά στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας (ΕΠΑΣ) στη Θεσσαλονίκη (επιχορηγείται με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,75 εκατ. ευρώ).
Ο επίτροπος Απασχόλησης «στέκεται» επίσης στο πρόγραμμα εγγύησης για τα παιδιά. «Θα συζητήσω με την κυβέρνηση πώς θα εφαρμόσουν την εγγύηση για τα παιδιά» σημειώνει. Οι επιλογές που δίνονται είναι αρκετές: σχολικό επίδομα, εξωσχολικές δραστηριότητες, υγεία. Ηδη μέσω του πιλοτικού σταδίου έχουν βοηθηθεί παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με την πρόσληψη ειδικού προσωπικού σε 5.000 σχολεία.