Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει εν τέλει σε μια μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων του προγράμματος της «πανδημίας» (ΡΕΡΡ) στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,753%, από 0,866% που ήταν πριν τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
Το επενδυτικό ακροατήριο δείχνει ότι ήταν προετοιμασμένο για το σενάριο πως η ΕΚΤ – εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ανάκαμψης – θα αρχίσει να αφήνει το γκάζι. Η κίνηση αυτή ως έχει δεν επηρεάζει την Ελλάδα – που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο ετήσιος προγραμματισμός, εξάλλου, έχει ολοκληρωθεί από πριν το καλοκαίρι και ως εκ τούτου οι όποιες κινήσεις εκδόσεων πραγματοποιούνται έχουν κύριο στόχο την τόνωση της δευτερογενούς αγοράς. Μετά και την τελευταία, διπλή έξοδο τον Σεπτέμβριο με τα 5ετή και τα 30ετή ομόλογα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Ιούλιο είχε αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον ετήσιο προγραμματισμό.
Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 29,4 δισ. ευρώ και η χώρα από το 2019 έχει δανειστεί περίπου 30 δισ. ευρώ.
Το βλέμμα της Αθήνας πλέον είναι στον Μάρτιο του 2022 και στο τέλος του εκτάκτου προγράμματος, και αυτό διότι η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί προϋπόθεση για το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) της ΕΚΤ.