Οι 800 επενδυτές, οι τράπεζες και οι servicers για τις γονικές παροχές και η αξία του 21% της ΕΛΒΟ
Οι τράπεζες δεν ρωτήθηκαν
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας σε ερώτηση της στήλης για το θέμα του νέου αφορολογήτου των γονικών παροχών – δωρεών ύψους 800.000 ευρώ, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δεν διαβουλεύθηκε με τις τράπεζες για αυτό. «Δεν υπήρχε διαβούλευση με τις τράπεζες, αλλά υπήρχε διαβούλευση με τους θεσμούς», μας τόνισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για παρέμβαση ευνοϊκού χαρακτήρα και για τα νοικοκυριά και για την οικονομία. Από την πλευρά των τραπεζών μας ξεκαθαρίσθηκε πως για αυτές η παρέμβαση είναι «απλά φορολογικού χαρακτήρα» και πως η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενείς πρώτου βαθμού μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς, δεν αλλάζει κάτι, καθώς εάν υπάρχουν οφειλές θα συνεχίσουν να τις διεκδικούν στο ακέραιο με αγωγή διάρρηξης, λόγω καταδολίευσης δανειστή. Ωστόσο, τόσο τραπεζικά στελέχη, όσο και servicers αναγνωρίσαν πως το επερχόμενο μαζικό κύμα γονικών παροχών – δωρεών θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο εργασίας των νομικών τους τμημάτων…
Οι συμβολαιογράφοι πανηγυρίζουν
Εκείνοι που πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση για τον εξαπλασιασμό και τη διεύρυνση της εφαρμογής του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές - δωρεές είναι οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι ήδη έχουν μπόλικη δουλίτσα, λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022. Όπως μας ενημέρωσαν, η αμοιβή συμβολαιογράφου για μια γονική παροχή ύψους 800.000 ευρώ θα κυμαίνεται στα 5.510 ευρώ περίπου. Επί της συγκεκριμένης αμοιβής επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, ήτοι 1.327 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται πως το συνολικό κόστος των συμβολαιογραφικών θα κυμαίνεται κοντά στα 6.857 ευρώ. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως και τα έσοδα από το ΦΠΑ θα πάρουν τα πάνω τους από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Οι μετοχές και οι 800
Και μια και ο λόγος για τις γονικές παροχές – δωρεές, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην πρόβλεψη της κυβέρνησης το νέο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ να περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση μετοχών από τον πατέρα στο παιδί, από τον παππού στο εγγόνο και από τον σύζυγο στη σύζυγο. Στη βάση αυτή αναζητήσαμε στοιχεία από το Χρηματιστήριο Αθηνών για την κατανομή των επενδυτών βάσει κλίμακας αποτιμώμενης αξίας των μετοχών που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιό τους. Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως από τον Απρίλιο του 2021, άγνωστο γιατί, το Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησε να παρέχει τη σχετική πληροφόρηση (ελπίζουμε ο CEO του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης και ο αριθμολάτρης Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Γιώργος Χατζηνικολάου, να φροντίσουν να επανέλθει ). Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη Μαρτίου 2021 χαρτοφυλάκια με μετοχές συνολικής αξίας έως 1 εκατ. ευρώ διέθεταν μόλις 1.073 επενδυτικές μερίδες και αυτές δεν ανήκαν όλες σε φυσικά πρόσωπα. Στη βάση αυτή, θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα πως η ρύθμιση της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου μετοχών αξίας έως 800.000 ευρώ αφορά λιγότερους από 800 επενδυτές φυσικά πρόσωπα.
Το κόστος των φοροελαφρύνσεων
Όλες τις φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις φόρων που θα έχουν θεσπιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 καλείται να καταγράψει ειδική ομάδα εργασίας που συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έργο της 19μελούς ομάδας είναι η ενημέρωση της έκθεσης των φορολογικών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 με τις μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν ή πρόκειται να θεσπιστούν μέχρι τις 30/9/2021 και η ποσοτικοποίηση του κόστους - απώλειας εσόδων για το Δημόσιο σε ετήσια βάση. Στις αρχές του 2021 οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που προέβλεπαν φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις φόρων ανέρχονταν σε 898 και η απώλεια εσόδων που προκαλούσαν στον κρατικό προϋπολογισμό ανερχόταν σε 9,592 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ίσχυαν 153 ρυθμίσεις, που προέβλεπαν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου ύψους 1,365 δισ. ευρώ. Με τη νομοθέτηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις φόρων έχουν διευρυνθεί περαιτέρω.
Η νέα ΕΛΒΟ
Εξοφλήθηκε πλήρως και πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία το συνολικό ποσό εξαγοράς της ΕΛΒΟ από την κοινοπραξία SK Group – Plasan – Γλύνης, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το εναπομείναν 1 εκατ. ευρώ που εκκρεμούσε δόθηκε χθες, ήτοι έξι μήνες νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο. Από την πλευρά της κοινοπραξίας τονίσθηκε πως η ταχύτερη από τα προβλεπόμενα καταβολή της τελευταίας δόσης επιβεβαιώνει την επιθυμία των μετόχων για άμεση μετάβαση της εταιρείας στο επόμενο στάδιο της ενεργούς παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να σημειωθεί πως από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων μεταβιβάσθηκε στην κοινοπραξία SK Group – Plasan – Γλύνης, έως και σήμερα, η νέα διοίκηση έχει επενδύσει στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της λειτουργίας του εργοστασίου στη Σίνδο. Μάλιστα, head hunters έχουν βολιδοσκοπήσει ήδη στελέχη που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, προτείνοντας ελκυστικότατα πακέτα αποδοχών. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής με ποσοστό 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΛΒΟ, όποτε εκείνο το θελήσει. Η στήλη απευθύνθηκε στην κοινοπραξία των SK Group – Plasan – Γλύνης ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν έχει προσδιορισθεί το τίμημα ανά μετοχή σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος του Δημοσίου. Αρμοδίως μας ξεκαθαρίσθηκε πως όταν το Δημόσιο αξιώσει την απόκτηση του 21%, το ποσοστό αυτό θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή.